Event AIESEC για πρακτικές στο εξωτερικό

Μας ζητήθηκε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους αποφοίτους για την εκδήλωση της AIESEC σχετικά με τα προγράμματα πρακτικής εργασίας στο εξωτερικό που παρέχει, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 στις 13:00 στην αίθουσα Α1 του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης:

Θέλεις να εργαστείς στο εξωτερικό πάνω στο αντικείμενο σου;

Η AIESEC σου προσφέρει αυτή την ευκαιρία. Με εμπειρία πάνω από 60 χρόνια στον τομέα της πρακτικής άσκησης και με ένα δίκτυο συνεργατών σε πάνω από 110χώρες έχεις την δυνατότητα να ζήσεις και να δουλέψεις σε μια ξένη χώρα.

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος εθελοντικός παγκόσμιος οργανισμός που διοικείται από, και απευθύνεται εξ ολοκλήρου, σε φοιτητές. Στην Ελλάδα υπάρχει από το 1956 και προσφέρει εμπειρίες στο εξωτερικό (πρακτική άσκηση, εθελοντική εργασία, συνέδρια) και ηγετικές ευκαιρίες (συμμετοχή σε ομάδες μέσα στον οργανισμό).

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα προγράμματα που προσφέρουμε, έλα στην ενημερωτική παρουσίαση την Παρασκευή 13:00, στην αίθουσα Α1 στο κτίριο της Πληροφορικής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου .

Όποιος ενδιαφέρεται ας παρευρεθεί στην εκδήλωση για να ενημερωθεί περαιτέρω.

Ερωτηματολόγιο για τις επόμενες κινήσεις του Συλλόγου

Ανοιχτή συζήτηση: Η ταυτότητα και οι επιδιώξεις των Πληροφορικών σήμερα

Στις 24 Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε, στο αμφιθέατρο του Τμήματος, ανοιχτή συζήτηση υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αποφοίτων και με τη συμμετοχή μελών της ΕΠΕ, ΕΠΥ και ΠΕΚΑΠ.

Οι συμμετέχοντες

Η ΕΠΕ (Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας) δέχεται ως μέλη τους πτυχιούχους ή διπλωματούχους τμήματων Πληροφορικής ΑΕΙ και ΤΕΙ, κι εργάζεται «για την προαγωγή της Πληροφορικής». Από τα κυριότερα θέματα που την απασχολούν είναι η πίεση για την ίδρυση Εθνικού Επιμελητηρίου Πληροφορικής, κάτι στο οποίο βρίσκει αντίθετο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Έχει τον πιο αυστηρό ορισμό του «πληροφορικού» σε σχέση με τις άλλες οργανώσεις. Δέχεται ως μέλη απόφοιτους Τμημάτων Πληροφορικής και Τμημάτων Μηχανικών Πληροφορικής, καθώς και των κατευθύνσεων Πληροφορικής (αποκλειστικά) Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Το eΤΕΕ (Τμήμα Πληροφορικής κι Επικοινωνιών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας), που αναφέρθηκε στη συζήτηση αλλά δε συμμετείχε σε αυτή, ιδρύθηκε από το ΤΕΕ για να «προάγει αποτελεσματικά το θεσμικό ρόλο του ΤΕΕ ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας και στον χώρο της Πληροφορικής και Επικοινωνιών» (παίζοντας έμμεσα το ρόλο ενός Επιμελητηρίου Πληροφορικής, χωρίς να αναγνωρίζεται θεσμικά ως τέτοιο). Δέχεται ως μέλη τις ίδιες κατηγορίες που δέχεται και η ΕΠΕ, αλλά επιπλέον τους Ηλεκτρονικούς/Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ακόμη κι αν δεν έχουν ειδίκευση στην Πληροφορική (η ΕΠΕ απαιτεί να έχουν κατεύθυνση Πληροφορικής στο δίπλωμά τους), μηχανικούς με 2 χρόνια εμπειρία στην Πληροφορική, και μέλη ΔΕΠ Τμημάτων Πληροφορικής.

Η ΕΠΥ (Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) δέχεται ως μέλη αποφοίτους Τμημάτων Πληροφορικής, αποφοίτους άλλων τμημάτων με επαγγελματική εμπειρία στην Πληροφορική και μέλη ΔΕΠ Τμημάτων Πληροφορικής. Διοργανώνει τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής και υποστηρίζει τις συμμετοχές στις Βαλκανιάδες και Ολυμπιάδες Πληροφορικής.

Η ΠΕΚΑΠ (Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) δέχεται ως μέλη μόνο καθηγητές Πληροφορικής των κλάδων ΠΕ-19 και ΠΕ-20, και υπερασπίζεται τα επαγγελματικά δικαιώματα των καθηγητών Πληροφορικής.

Η ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου που εισήγαγε την ανοιχτή συζήτηση ακολουθεί, ενώ μπορείτε να δείτε και τις διαφάνειες που χρησιμοποιήθηκαν. Στη συνέχεια παραθέτουμε μια σύνοψη των απόψεων που ακούστηκαν.

Εισαγωγή

Καλησπέρα, ονομάζομαι Δημήτρης Ράπτης, είμαι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και θέλω να σας καλώς ορίσω στην αποψινή ανοιχτή συζήτηση με θέμα την «Ταυτότητα και τις Επιδιώξεις του Πληροφορικού σήμερα».

Σε μια προσπάθεια να κάνουμε την εκδήλωση ανοιχτή απευθύναμε κάλεσμα σε αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα και σωματεία του χώρου της Πληροφορικής αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας, αφού θα σχολιάσουμε και κάποιες προωθούμενες μεταρρυθμίσεις του.

Θα συζητήσουμε διάφορα θέματα σήμερα, σκοπός μου όμως εδώ είναι να κάνω απλώς μια εισαγωγή για να μπορέσουμε να περάσουμε μετά στο ψητό, που είναι βέβαια να ακουστούν οι δικές σας απόψεις και να γίνει συζήτηση.

Θα συστήσω αρχικά λίγο σύντομα το Σύλλογό μας: ιδρυθήκαμε το 2009 κι αριθμούμε σήμερα περί τα 200 μέλη, και στόχοι μας είναι να ενισχύσουμε τη δικτύωση των αποφοίτων μας και να βοηθήσουμε στη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, κάτι που κυνηγάμε με διάφορες εκδηλώσεις και συνεχή διαδικτυακή παρουσία μας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site μας.

Ποιοι είμαστε όμως οι Πληροφορικοί; Σύμφωνα με τη wikipedia ασχολούμαστε με τα θεωρητικά θεμέλια των υπολογισμών αλλά *και* με την τεχνική υλοποίησή τους. Ίσως το μόνο σίγουρο είναι ότι ελάχιστη σχέση έχουμε με την εικόνα που έχει η κοινωνία για μας ως “κομπιουτεράδες”. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το απόφθεγμα του Dijkstra ότι η πληροφορική έχει τόση σχέση με τον υπολογιστή όση και η αστρονομία με το τηλεσκόπιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Παιδείας (βλέπε σχετικά) υπάρχουν στην Ελλάδα πάνω από 60 τμήματα νέων τεχνολογιών γενικά, από τα οποία ασχολούνται συγκεκριμένα με την Πληροφορική 21 ΑΕΙ και 12 ΤΕΙ. Οι απόφοιτοι εκτιμώνται σήμερα στους 50.000. Aυτοί μπορούν να κάνουν πληθώρα εργασιών. Στα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, βλέπουμε θέσεις από απλούς computer operators και desktop publishers μέχρι system administrators και προγραμματιστές, ενώ βέβαια υπάρχουν και οι computer science teachers, οι καθηγητές πληροφορικής στα σχολεία, που αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα.

Ένα είναι τα πιστοποιητικά γνώσεων χειρισμού υπολογιστή που μπορεί σήμερα να δώσει ο καθένας που έχει κάποτε πάρει ένα μάθημα χρήσης Word στο πανεπιστήμιό του. Διαφαίνεται επίσης μια γενικότερη απαξίωση της πληροφορικής στο λύκειο, με πρόσφατες διαρροές του υπουργείου, με το διορισμό ασχέτων με το αντικείμενο καθηγητών και άλλα για τα οποία αναμφισβήτητα η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής θα μπορεί να μας πει περισσότερα. Ένα από τα θέματα που θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας και με την Ένωση είναι και ποια θέση θέλουμε, αν θέλουμε, να έχει η επιστήμη της Πληροφορικής στο λύκειο.

Επίσης θέλουμε να θίξουμε και το θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας με την οποία έχει ασχοληθεί αρκετά ο Σύλλογός μας, η οποία σήμερα δίνεται επιλεκτικά σε συγκεκριμένα τμήματα, περιορίζοντας δραματικά τους υποψήφιους καθηγητές. Το Υπουργείο έχει ανακοινώσει κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση επίλυσης του θέματος, και θα θέλαμε τις απόψεις σας πάνω σε αυτές.

Στα επαγγελματικά δικαιώματα γενικότερα, βασικό ζήτημα είναι αυτό του υποτιθέμενου “ανταγωνισμού” μας με τους μηχανικούς (βλέπε σχετικά εδώ κι εδώ). Ο Σύλλογός μας έχει ασχοληθεί με πολλές προκηρύξεις που ζητάνε συγκεκριμένα μηχανικούς για θέσεις που κάλλιστα, κι ίσως και καλύτερα σε κάποιες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να καλύψουν και απόφοιτοι πληροφορικής.

Ένας διακαής πόθος των πληροφορικών είναι η ίδρυση ενός Εθνικού Επιμελητηρίου, που θα μπορεί να προωθεί μια Εθνική Στρατηγική για την Πληροφορική και να βοηθήσει να εκσυγχρονίσει τον Δημόσιο Τομέα και να τον φέρει στον 21ο αιώνα. Φαίνεται σε αυτό να μας πηγαίνει “κόντρα” το ΤΕΕ, αλλά θα δούμε αν ίσως δεν είμαστε τελικά τόσο αντίθετοι όσο απλώς ασχολούμαστε με διαφορετικά πράγματα και κακώς γινόμαστε αντίπαλοι. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα ακούσουμε τις απόψεις των συναδέλφων από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος πάνω στο θέμα.

Σχετικά με την επιχειρηματικότητα τώρα, θέμα που είναι πολύ της μοδός αυτήν την εποχή, η κατάσταση μέχρι στιγμής ήθελε τη γραφειοκρατία να εκμηδενίζει ό,τι πλεονεκτήματα μπορεί να είχε μια νέα επιχείρηση πληροφορικής σε σχέση με άλλους κλάδους, θέτοντας αναχρονιστικές και παράλογες απαιτήσεις. Διαφαίνονται κάποια πρώτα βήματα αλλαγής από την Κυβέρνηση, με κάποιες κινήσεις διευκόλυνσης κι υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, με venture capital κι επιδοτήσεις, που θα συζητήσουμε αν τελικά είναι για καλό ή για κακό.

Μια αναφορά τώρα γενικά στον κλάδο μας, τα στοιχεία που δείχνουμε για την συνολική ανεργία είναι από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και φαίνεται καθαρά μια κατακόρυφη αύξηση από το 2009 και μετά. Στοιχεία συγκεκριμένα για τον κλάδο μας δεν υπάρχουν, βρήκαμε όμως για την Βρετανία ότι η ανεργία σε πρόσφατους αποφοίτους πληροφορικής (αυτούς δηλαδή που δεν έχουν συμπληρώσει χρόνο από την αποφοίτησή τους) κυμαίνεται σε ποσοστό 17,5%, σε σχέση με περίπου 10% για άλλους κλάδους. Αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι ενδεικτικός για την κατάσταση στην Ελλάδα ή για τις μέλλουσες προοπτικές του κλάδου, ή μπορεί και όχι. Σίγουρα θα θέλουμε την άποψη όσων από εσάς είναι πιο ενεργοί στον εργασιακό χώρο σχετικά.

Εδώ ολοκληρώνω τα όσα είχα εγώ να σας παρουσιάσω, θα ακούσουμε τώρα με πολύ ενδιαφέρον τις δικές σας τοποθετήσεις.

Σύνοψη

Ως Πρόεδρος του Τμήματος, ο κος Γεωργιάδης είχε την τιμή να μιλήσει πρώτος κι αναφέρθηκε κι αυτός στην εμπειρία του από φωτογραφικές προκηρύξεις από οργανισμούς που προτιμούν μηχανικούς. Τάχθηκε επίσης υπέρ μιας κοινής πορείας σωματείων και πανεπιστημιακών Τμημάτων για ένα Επιμελητήριο Πληροφορικής.

Ο κος Λεοντιάδης, μέλος ΕΠΕ, επαίνεσε τον κο Γεωργιάδη και το Τμήμα μας συνολικά για την ενεργή συμμετοχή του στις σχετικές ζυμώσεις και συζητήσεις, αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό του για την υποστήριξη που παρέχουν τα υπόλοιπα Τμήματα Πληροφορικής της χώρας -που δεν φαίνεται να δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον.

Ο κος Μάλαμας, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚΑΠ, με παρέμβασή του έθεσε κάποια θέματα σχετικά με την πρωτο- και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, η προσθήκη μαθήματος πληροφορικής στα ολοήμερα δημοτικά δημιουργεί νέες θέσεις δασκάλων, που όμως πληρώνονται με απόσπαση καθηγητών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντί με νέες προκηρύξεις, δημιουργώντας ερωτήματα για την καταλληλότητα των καθηγητών στις νέες θέσεις τους. Αναφέρθηκε επίσης στο πάγιο αίτημα της ΠΕΚΑΠ να αυξηθούν οι ώρες πληροφορικής στο Γυμνάσιο από μία σε δύο ώρες την εβδομάδα, και ενημέρωσε σχετικά με το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο που διέρρευσε, που δεν περιλαμβάνει Πληροφορική. Η Υπουργός βέβαια είπε πως η διαρροή ήταν ένα από τα πολλά σχέδια που μελετά του Υπουργείο, και διαβεβαίωσε πως το νέο Λύκειο θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε την επιστήμη μας, αλλά ο κος Μάλαμας θεωρεί απαραίτητη την την εγρήγορση παρ’όλ’αυτά.

Τέλος, απεύθυνε κάλεσμα σε eΤΕΕ, ΕΠΕ, ΕΠΥ για κοινή ανακοίνωση υπέρ μαθημάτων Πληροφορικής με βαρύτητα στο Λύκειο, ενώ συμπαρατάχθηκε και με το Σύλλογό μας στο θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας του Τμήματος ΔΤΨΣ Πειραιά.

Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων έκανε μια παρέμβαση για να αναφέρει τα σχέδια του Υπουργείου για την παιδαγωγική επάρκεια, που περιλαμβάνουν ξεχωριστό κύκλο σπουδών με παιδαγωγικά μαθήματα στα Τμήματα, δίνοντας τη δυνατότητα για απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας ατομικά σε όσους φοιτητές παρακολουθήσουν τον κύκλο σπουδών. Με το υπάρχον πλαίσιο οι υποψήφιοι εξετάζονται σε μαθήματα παιδαγωγικής στον ΑΣΕΠ, κάτι που δεν εγγυάται ότι όντως έχουν τις ικανότητες να διδάξουν. Επιπλέον, οι απόφοιτοι του ΔΤΨΣ Πειραιά αριθμούν ήδη τους 2000 και πάνω, μονοπωλώντας τις καθηγητικές θέσεις. Δείτε και σχετικές δημοσιεύσεις στη σελίδα του Συλλόγου.

Αναφέρθηκε και το παράδειγμα του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης που ήδη έχει προχωρήσει στην υλοποίηση ενός τέτοιου κύκλου σπουδών, τον οποίο μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε φοιτητής ή απόφοιτος του Τμήματος το θελήσει. Ο κος Γεωργιάδης είπε πως μαζί με τον κο Πασχάλη μελετούν αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, κι εξετάζουν και την πιθανότητα να υπάρχει μια ανεξάρτητη δέσμη με τα 5 παιδαγωγικά μαθήματα που περιλαμβάνονται τώρα στον οδηγό σπουδών, ώστε να ικανοποιηθούν τα ζητούμενα του Υπουργείου και να μπορούν οι φοιτητές μας να αναζητήσουν θέση ως καθηγητές σε σχολεία.

Η συζήτηση έπειτα στράφηκε στο θέμα του επιμελητηρίου πληροφορικής, και τέθηκε το ερώτημα, δεδομένου της άρνησης (εδώ και αρκετά χρόνια) της πολιτικής ηγεσίας στην ίδρυσή του, αν θα έπρεπε να γίνει μια αλλαγή στρατηγικής και συνεργασία με τον υπάρχοντα θεσμό του ΤΕΕ/eΤΕΕ. Ο κος Τσίγκος, ιδρυτικό μέλος της ΕΠΕ και Πρόεδρος της ΕΣΥΝΕ (Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών), αντέτεινε σε αυτήν την πρόταση ότι το ΤΕΕ έχει κάποιες παρωχημένες αντιλήψεις για την τεχνολογία, και για παράδειγμα δεν δέχεται στους κόλπους του τους πληροφορικούς ως βασική ειδικότητα (μηχανικοί πληροφορικής), παρά μόνο ως υπο-ειδικότητα. Η ίδρυση του eΤΕΕ (για το οποίο σχολίασε πως δεν υπάρχει ιδρυτική συνέλευση, κι άρα είναι αμφίβολη η νομική υπόστασή του) δεν μπορεί, είπε, να υποκαταστήσει την ανάγκη πλήρης ενσωμάτωσης των μηχανικών πληροφορικής στο μεγαλύτερο τεχνικό επιμελητήριο της Ελλάδας. Συνολικά, θεώρησε ότι οι κινήσεις του ΤΕΕ περισσότερη ζημιά παρά καλό κάνουν, ενώ η συντεχνιακή και προστατευτική στάση του οδήγησε εν πολλοίς τη χώρα στη σημερινή της κατάσταση. Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης επιμελητηρίου με αρμοδιότητα την αδειοδότηση εταιριών κι επαγγελματιών που θα υπογράφουν έργα πληροφορικής.

Ο κος Δαλιάνης, μέλος ΕΠΕ, αναφέρθηκε στον κατακερματισμό που παρατηρείται στην εκπροσώπηση των πληροφορικών (με το πλήθος σχετικών σωματείων που χωρίζονται από «σκοπιμότητες»), και στην έλλειψη συντονισμένων προσπαθειών από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Αφού επαίνεσε κι αυτός τον κο Γεωργιάδη για το ενδιαφέρον του, του πρότεινε να αναλάβει πρωτοβουλία για κάλεσμα όλων των Τμημάτων Πληροφορικής της Ελλάδας σε συζήτηση σχετικά με το θέμα των μηχανικών πληροφορικής. Ένα τέτοιο κοινό ανακοινωθέν, σχολίασε, θα έλυνε ίσως και παιδαγωγικά ζητήματα, όπως αυτό της επάρκειας. Τέλος, παρατήρησε την έλλειψη παραγωγικής δραστηριότητας στο χώρο της Πληροφορικής στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με άλλες χώρες.

Σχετικά με την παραγωγική δραστηριότητα ο κος Τσίγκος, με την εμπειρία του από την ΕΣΥΝΕ, σχολίασε πως πρέπει να γίνουν τρία απαραίτητα για να μεταστραφεί η κατάσταση: πρώτον, να υπάρχει διαθέσιμο venture capital στην Ελλάδα, ώστε να χρηματοδοτούνται νέες επιχειρήσεις, δεύτερον, να δικτυώνονται και να ενθαρρύνεται η δικτύωση νέων επιχειρηματιών, και τρίτον, να αναπτυχθεί μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας, αντίστοιχη -σε μικρότερη κλίμακα- αυτής που επικρατεί στη Silicon Valley.

Κάλεσε τους φοιτητές που θέλουν να ασχοληθούν με επιχειρηματικότητα να μην προχωρήσουν στα τυφλά, αλλά να διαγνώσουν πού υπάρχει ανάγκη στην κοινωνία ώστε να παράγουν ένα προϊόν που θα είναι χρήσιμο. Αναφέρθηκε σε παράδειγμα δικής του εταιρίας, που έφτιαξε ένα τεχνολογικά άρτιο σύστημα e-voting, το οποίο όμως απεδείχθη άχρηστο γιατί δεν κάλυπτε κάποια υπαρκτή ανάγκη. Είναι απαραίτητη, είπε, η προϊοντική σκέψη για την παραγωγή κι, εξίσου σημαντικό, εξαγωγή προϊόντων.

Απολογισμός

Από πλευράς μας θεωρούμε την εκδήλωση επιτυχημένη, αφού παρευρέθηκαν περί τα 60 άτομα. Από τις απόψεις που συγκεντρώσαμε εξάγαμε αρκετά χρήσιμα σχόλια που θα λάβουμε υπόψη σε μελλοντικές εκδηλώσεις. Θα σας περιμένουμε εκεί, κι ευχαριστούμε και πάλι όσους ήταν μαζί μας.

Πρόσκληση σε Ανοιχτή Συζήτηση: Η ταυτότητα και οι επιδιώξεις των Πληροφορικών σήμερα

Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών σας προσκαλεί σε ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Η ταυτότητα και οι επιδιώξεις των Πληροφορικών σήμερα» που θα λάβει μέρος στο Αμφιθέατρο του Τμήματος μας (στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 19:00 – 21:00.

Η agenda της συζήτησης περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

  • Ο Επαγγελματίας Πληροφορικός (Τμήματα Πληροφορικής στην Ελλάδα – Επαγγελματικά Δικαιώματα – Εθνικό Επιμελητήριο Πληροφορικής και Επικοινωνιών)
  • Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση (Παιδαγωγική Επάρκεια – Η Πληροφορική στο νέο Λύκειο)
  • Μέλλον της Πληροφορικής στην Ελλάδα (Θέσεις εργασίας – Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα)

Σας περιμένουμε έτσι ώστε να γνωριστούμε καλύτερα και να θέσουμε όλοι τις απόψεις μας για ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας.

Παρακαλoύμε δηλώστε συμμετοχή στο facebook event και γνωστοποιήστε την πρόσκληση όπου κρίνετε απαραίτητο.

Ακολουθούν πληροφορίες πρόσβασης.

Read More »

Ενημέρωση προς τον Σύλλογο Προπτυχιακών για την Παιδαγωγική Επάρκεια

Αποστείλαμε ενημέρωση προς τον Σύλλογο Προπτυχιακών του Τμήματός μας έτσι ώστε να γνωρίζουν τις εξελίξεις, τις κινήσεις και τις προσπάθειες γύρω από το ζήτημα της Παιδαγωγικής Επάρκειας και των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σχετικά με την παιδαγωγική επάρκεια των αποφοίτων πληροφορικής γενικότερα και του Τμήματός μας ειδικότερα, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις μέχρι τώρα κινήσεις του Συλλόγου Αποφοίτων πάνω στο θέμα.

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, το καλοκαίρι του 2009 το Υπουργείο Παιδείας πέρασε μια τροπολογία με την οποία το τμήμα Διδακτικής της Ψηφιακής Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων (που πρόσφατα μετονομάστηκε σε «Ψηφιακών Συστημάτων»), και μόνο αυτό, αναγνωρίζεται ως καθηγητική σχολή. Αυτό σημαίνει πως οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου τμήματος είναι οι μόνοι απόφοιτοι πληροφορικής στην Ελλάδα που αποκτούν παιδαγωγική επάρκεια αυτόματα.

Η τροπολογία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλά σωματεία του χώρου της πληροφορικής της χώρας, καθώς όχι μόνο φοιτά στο ευνοημένο τμήμα η κόρη του τότε υφυπουργού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρου Λυκουρέντζου, αλλά το πρόγραμμα σπουδών του ευνοημένου τμήματος παρουσιάζεται να μη διαφέρει σημαντικά στην πραγματική παιδαγωγική επάρκεια που δίνει στους φοιτητές του.

Μέχρι στιγμής ίσχυε πως οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι, χάρις στην επάρκεια που έχουν, προκρίνονται πάνω από δικούς μας αποφοίτους χωρίς μετεκπαίδευση π.χ. σε ΑΣΠΑΙΤΕ, στις σχετικές κατατάξεις του ΑΣΕΠ και στις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων. Με τις νέες κινήσεις του Υπουργείου (Ν.3848/2010) όσοι απόφοιτοι δεν έχουν παιδαγωγική επάρκεια δεν θα έχουν το δικαίωμα καν να δώσουν εξετάσεις ΑΣΕΠ για το διορισμό τους για τους επόμενους δύο ΑΣΕΠ (έως το 2014). Θα πρέπει να αποφοιτήσουν και από την ΑΣΠΑΙΤΕ ή από παιδαγωγικό τμήμα. Από το 2014 και μετά πιθανολογείται ότι θα εισαχθεί πρόσθετος κύκλος μαθημάτων για την απόκτηση πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.

Ο Σύλλογός μας έχει κάνει κινήσεις για την ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση του κοινού στο ζήτημα (μέσω και συμμετοχής του προηγουμένου προέδρου μας σε τηλεοπτική εκπομπή), κι έχει έρθει σε επαφή με την ηγεσία του Υπουργείου, χωρίς μέχρι στιγμής τα απαιτούμενα αποτελέσματα.

Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας: http://alumniclub.di.uoa.gr/rights.html

Θα είναι προς το όφελος των φοιτητών κι αποφοίτων του Τμήματος να εργαστούμε και οι δύο Σύλλογοι για την ανατροπή αυτής της αδικίας.

Σας ευχαριστούμε,

Δημήτρης Ράπτης,
Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Αποφοίτων

Σταματίνα Θωμαΐδου,
Γενική Γραμματέας ΔΣ Συλλόγου Αποφοίτων

Απάντηση Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την Παιδαγωγική Επάρκεια

Σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής που είχε αποστείλει ο Σύλλογος Αποφοίτων στο Υπουργείο Παιδείας για τo ζήτημα της Παιδαγωγικής Επάρκειας, λάβαμε απαντητική επιστολή. (Δείτε τη σε μορφή εικόνας)

Με την παρακάτω διασαφήνιση του Υπουργείου, γίνεται προφανής η συνεχιζόμενη αδικία κατά των αποφοίτων μας. Ο Σύλλογος συνεχίζει τις κινήσεις για την επίλυση του ζητήματος.

Μαρούσι, 4-10-2010

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε αίτημα

Σε απάντηση αιτήματός σας, σχετικά με την αναγνώριση της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Μετά την αριθμ. 5/4-3-09 Πράξη του Συντονιστικού Συμβουλίου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, με την οποία αναγνωρίζεται  το προσόν της Παιδαγωγικής και Διδακτικής επάρκειας μόνο στους αποφοίτους του Τμήματος Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με το άρθρο 39 παρ. 1 του ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α), προστέθηκε στις καθηγητικές σχολές της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 3194/2003 (ΦΕΚ 267 Α) και το ανωτέρω τμήμα από τον κλάδο ΠΕ19 Πληροφορικής Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Κατ’επέκταση, και από την έναρξη ισχύος του προμνησθέντος νόμου, οι πτυχιούχοι μόνο του ανωτέρου τμήματος του κλάδου ΠΕ19 διορίζονται και προσλαμβάνονται ως εκπαιδευτικοί στην Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση χωρίς την απαίτηση πρόσθετου πτυχίου παιδαγωγικής κατάρτισης.

Το θέμα της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας των υποψήφιων εκπαιδευτικών έχει πρόσφατα ρυθμιστεί με τις διατάξεις του άρθρου 2 και τις μεταβατικές διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010.

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Κ. ΠΟΥΛΙΑ

Παρουσίαση του Συλλόγου στην υποδοχή πρωτοετών

Σήμερα στην υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών του Τμήματός μας μοιράστηκαν φυλλάδια με πληροφορίες για το Σύλλογο Αποφοίτων και μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου μας, χαιρετίζοντας τους πρωτοετείς φοιτητές. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Τμήματος Καθηγητή κ. Παναγιώτη Γεωργιάδη που μας έδωσε βήμα σε αυτή την εκδήλωση.

Ομιλία του προέδρου:

Καλημέρα σας, ονομάζομαι Δημήτρης Ράπτης και είμαι ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος.

Καταρχάς, θέλω να σας συγχαρώ (με τη σειρά μου) για την επιτυχία και εισαγωγή σας στο αρχαιότερο και πιο αξιώνυμο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς επίσης και για την επιλογή σας να ασχοληθείτε με την Επιστήμη των Υπολογιστών.

Σε μια συντηρητική κοινωνία όπως η ελληνική, όπου αυτά τα χαρακτηριστικά της εντείνονται λόγω της οικονομικής συγκυρίας, η επιλογή να στραφείτε σε μια προοδευτική επιστήμη όπως η Πληροφορική κάθε άλλο παρά αυτονόητη ήταν.

Οι διαδεδομένοι τρόποι σκέψεις, ο φόβος της ανασφάλειας, η επιθυμία του σίγουρου, είναι όλα πράγματα με τα οποία θα έρθετε αντιμέτωποι. Ο μεγαλύτερος από τους παρόντες φόβους είναι αυτός της αλλαγής. Το ζήτημα είναι να ξεπεραστεί αυτός ο φόβος γιατί ο κόσμος χρειάζεται την αλλαγή, επιζητεί το μη δοκιμασμένο κι άπειρο, και χρειάζεται το άγνωστο, το νέο. Εσείς μπορείτε να είστε αυτό το νέο.

Έχετε ήδη κάνει το πρώτο βήμα, με την είσοδό σας στο Τμήμα μας που αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα 100 καλύτερα τμήματα Πληροφορικής στον κόσμο.

Κι ευελπιστούμε ότι εμείς, οι απόφοιτοι και παλιοί συνάδελφοί σας, θα μπορέσουμε να σας στηρίξουμε στην υπόλοιπη πορεία σας. Με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την υποστήριξη των μελών και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων θα προσπαθήσουμε να προβάλλουμε εσάς και να συνδέσουμε τους αποφοίτους με την αγορά εργασίας.

Στα φυλλάδια που σας έχουμε μοιράσει θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Σύλλογο και τη βοήθεια που θέλουμε να σας παρέχουμε.

Αυτά από μένα, καλή τύχη σε όλους σας και σας ευχαριστώ πολύ.

Επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας για τo ζήτημα της Παιδαγωγικής Επάρκειας

Με αφορμή το ζήτημα της Παιδαγωγικής Επάρκειας και των «καθηγητικών σχολών»,  ο Σύλλογος απέστειλε νέα επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας. Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της επιστολής(ή κατεβάστε την σε pdf).

Read More »

Παρουσίαση «Internship στην Telefonica»

Ο Δημήτρης Κωτσάκος καταγράφει τις εμπειρίες του από το τρίμηνο internship του στην ισπανική Telefónica, σε αυτή την παρουσίαση από την εκδήλωση με θέμα «Εργασία στο Εξωτερικό» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων στις 23/6/2010.

Παρουσίαση «Εργασία στο Εξωτερικό»

Η παρουσίαση του Μανόλη Πλατάκη στην εκδήλωση «Εργασία στο Εξωτερικό» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ στις 23/6/2010.

Συνάντηση και συζήτηση στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση (Τετάρτη 09 Ιουνίου)

Αγαπητοί συναπόφοιτοι,

Σας υπενθυμίζω την εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Τετάρτης. Η παρουσία
όλων μας είναι απαραίτητη για τα θέματα της συνέλευσης. Επιπλέον, θα
ήθελα να σας ενημερώσω πως η συνέλευση δε θα είναι μια απλή «τυπική
και γραφειοκρατική» διαδικασία αλλά θα έχει παρουσίαση και συζήτηση με
θέμα «Έργα, ημέραι και μέλλον του Συλλόγου Αποφοίτων». Θα είναι
επομένως μια ακόμη ευκαιρίας συνάντησης των αποφοίτων :-) .

Θα τα πούμε εκεί.

Με εκτίμηση,
ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων,
Μανόλης Πλατάκης

Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης

Αγαπητοί συναπόφοιτοι,

Οι φήμες για τις οποίες σας είχαμε μιλήσει επιβεβαιώθηκαν. Το υπουργείο παιδείας «ξηλώνει» τις καθηγητικές σχολές και στη θέση τους θεσμοθετεί το πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης. Πιο συγκεκριμένα:

1.  Αρχική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών – καθιέρωση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Κατάρτισης.

Για να συμμετέχει υποψήφιος εκπαιδευτικός σε πανελλήνιο διαγωνισμό για την είσοδό του στην εκπαίδευση θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης. Η παιδαγωγική κατάρτιση παρέχεται : α) με πρόγραμμα στο πλαίσιο των σπουδών που ξεκινά σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα ΑΕΙ άμεσα ή μετά την αποφοίτηση, ενταγμένο στα Προγράμματα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων με τη μορφή «Ειδικού Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής», ή  β) Μέσω της απόκτησης Μεταπτυχιακού Τίτλου Ειδίκευσης στην Παιδαγωγική, τις Επιστήμες της Αγωγής, ή τις Επιστήμες της Εκπαίδευσης.

Μπορείτε να δείτε όλο το νομοσχέδιο εδώ. Το «πολυνομοσχέδιο» συζητήθηκε σήμερα Τρίτη 20 Απριλίου στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής και πάει σύντομα προς ψήφιση.

Επιστολή προέδρων τμημάτων Πληροφορικής προς το Υπουργείο Παιδείας για τις «καθηγητικές σχολές»

Αγαπητοί απόφοιτοι,

Κατόπιν δικών μας πιέσεων, οι πρόεδροι των πανεπιστημιακών τμημάτων Πληροφορικής,  με την πρωτοβουλία και την καθοδήγηση του προέδρου του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ κ. Σφηκόπουλου, απέστειλαν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο για το γνωστό θέμα που αφορά τις «καθηγητικές σχολές«. Η επιστολή αυτή δεν έχει ακόμα απαντηθεί όπως άλλωστε δεν έχει απαντηθεί και η αντίστοιχη επιστολή του Συλλόγου μας.

Εν τούτοις, πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου παιδείας αναφέρουν πως τη σιωπή αυτή θα ακολουθήσει ριζική αναδιάρθρωση του καθεστώτος των καθηγητικών σχολών. Μένει απλά να δούμε αν θα επαληθευτούν και αν αυτό θα συμβεί εγκαίρως, πριν δηλαδή τις νέες προκηρύξεις.

Startup Stories: 3η ενότητα (Πάνελ)

Παρακολουθήστε ολόκληρο το πάνελ του Startup Stories, με τη συμμετοχή των:


Κατεβάστε το βίντεο: Μέρος 1ο (424 MB) | Μέρος 2ο (341 MB).
Δείτε όλα τα βίντεο του Startup Stories στο κανάλι μας στο Vimeo.

Startup Stories: 2η ενότητα (Από τη θεωρία στην πράξη)

Aventurine

Ο Τάσος Φλάμπουρας, ιδρυτικό στέλεχος της Aventurine, μιλάει για την εξάχρονη πορεία της δημιουργίας του Darkfall, του φιλόδοξου online RPG παιχνιδιού που κυκλοφόρησε πρόσφατα με στόχο τη διεθνή αγορά.


Κατεβάστε το βίντεο (325 MB)

Rento

Ο Φώτος Γεωργιάδης αφηγείται την ιστορία του Rento, της καινοτόμου startup εταιρίας που έβαλε στόχο να αλλάξει τον τρόπο που αναζητούμε σπίτι προς ενοικίαση.


Κατεβάστε το βίντεο (262 MB)

Likno Software

Ο Άρης Φιλοκώστας, απόφοιτος του τμήματός μας, παρουσιάζει το success story της εταιρίας Likno που ίδρυσε το 2000, και του βασικού της προιόντος, του AllWebMenus.


Κατεβάστε το βίντεο (261 MB)

Startup Stories: 1η ενότητα (Θεμέλια του τεχνολογικού επιχειρείν)

Χρηματοδότηση της καινοτομίας: η περίπτωση του OpenFund

Γιώργος Τζιραλής και Γιώργος Κασσελάκης, ιδρυτικά μέλη ελληνικού OpenCoffee και εκτελεστικά μέλη Openfund.


Κατεβάστε το βίντεο: Παρουσίαση (290 MB) | Ερωτήσεις Κοινού (141 MB).

Οδηγός του νέου επιχειρηματία: πώς θα ιδρύσετε μια μικρομεσαία επιχείρηση

Γιάννης Βιτζιλαίος, λογιστής-φοροτεχνικός, σύμβουλος επιχειρηματικότητας


Κατεβάστε το βίντεο: Παρουσίαση (267 MB) | Ερωτήσεις Κοινού (123 MB).

Startup Stories: Χαιρετισμοί

Μανόλης Πλατάκης

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων προλογίζει την εκδήλωση.


Κατεβάστε το βίντεο (59 MB).

Παναγιώτης Γεωργιάδης

Ο χαιρετισμός του καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κ. Παναγιώτη Γεωργιάδη.


Κατεβάστε το βίντεο
(134 MB).

Startup Stories: Το δικό σας feedback

Πριν μια εβδομάδα, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του Microsoft Innovation Center, πραγματοποιήθηκε το Startup Stories. Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων έφερε σε επαφή φοιτητές και αποφοίτους με νέους επιχειρηματίες, πρόσφερε πρακτικές συμβουλές και χρήσιμα insights σε εκκολαπτόμενους entrepreneurs και ανέδειξε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής startup κοινότητας. Ο ενθουσιασμός με τον οποίο υποδεχτήκατε το Startup Stories μας χαροποίησε ιδιαίτερα και μας έβαλε σε σκέψεις για τη διοργάνωση και άλλων πρωτοβουλιών παρεμφερούς ενδιαφέροντος στο μέλλον.

Με την ευκαιρία αυτού του post, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους προσκεκλημένους ομιλητές για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συλλόγου. Ευχαριστίες χρωστάμε ακόμη και στον συναπόφοιτο Σπύρο Κακούρη, ο οποίος διεκπεραίωσε τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης.Οι παρουσίασεις και το βιντεοσκοπημένο υλικό από την εκδήλωση θα προστεθούν στο site μέσα στις επόμενες μέρες. Στο μεταξύ, μπορείτε να δειτε φωτογραφίες από το event στο σχετικό album στο facebook.

Αν βρισκόσαστε ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν στο event, παρακαλούμε αφιερώστε λίγο χρόνο για να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα αξιολόγησης. Οι απαντήσεις σας θα μας φανούν χρήσιμες ώστε να γνωρίζουμε ποια σημεία να προσέξουμε στην οργάνωση μελλοντικών εκδηλώσεων.

Μέχρι να μας δοθεί η ευκαιρία να τα ξαναπούμε σε κάποια μικρότερη ή μεγαλύτερη εκδήλωση, συνεχίστε να μεταφέρετε στο Σύλλογο τις παρατηρήσεις και τις ιδέες σας. Στο επανιδείν και καλές γιορτές.

Alumni Meetup: Τα πρακτικά

Το απόγευμα της Κυριακής 8/11/2009 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ανοιχτή συνάντηση μελών του Συλλόγου Αποφοίτων. Δεκαπέντε απόφοιτοι, μέλη του συλλόγου και μη, βρέθηκαν για 2μιση ώρες γύρω από το ίδιο τραπέζι και συζήτησαν ζωηρά για τον Σύλλογο Αποφοίτων, για τις έως τώρα δράσεις του και τις μελλοντικές κατευθύνσεις του. Με καθυστέρηση λίγων ημερών, συνοψίζουμε σε αυτό το κείμενο όσα συζητήθηκαν, για τους άτυχους που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν – και φυσικά, αυτοί έχασαν!

Πού βρισκόμαστε

Ο Σύλλογος Αποφοίτων, ο οποίος δέχεται εγγραφές μελών εδώ και περίπου ένα εξάμηνο, αριθμεί σήμερα πάνω από 150 εγγεγραμμένα τακτικά μέλη. Ακόμα μεγαλύτερο είναι ωστόσο το κοινό που προσεγγίζει ο Σύλλογος μέσα από την καθιερωμένη παρουσία του στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter, LinkedIn). Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Facebook, μέσω του οποίου ο Σύλλογος επικοινωνεί με περίπου 500 μέλη, στην πλειοψηφία τους απόφοιτοι του τμήματος μας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτή η μικρή προς το παρόν κοινότητα έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται θετικά στις κινήσεις του Συλλόγου και να δείχνει τη συμπαράστασή της. Φυσικά, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Αλλά, για νέος σύλλογος, δεν τα πάμε κι άσχημα…

Καθηγητικές σχολές

Για περίπου μία ώρα, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων επικεντρώθηκε στο θέμα των καθηγητικών σχολών πληροφορικής. Υπήρξε εκτεταμένη ενημέρωση από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ προς τους παρευρισκόμενους, έγινε συζήτηση και δόθηκαν διευκρινήσεις σχετικά με τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την παιδαγωγική επάρκεια. Τα νεότερα από το μέτωπο των καθηγητικών σχολών δημοσιεύονται σε ξεχωριστή ανάρτηση.

Διαδικτυακές υπηρεσίες

Στη συνάντηση, οι απόφοιτοι ενημερώθηκαν για την πορεία της αναμόρφωσης του δικτυακού τόπου του Συλλόγου Αποφοίτων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος του νέου δικτυακού τόπου θα είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας δικτυακής κοινότητας αποφοίτων, και για το λόγο αυτό σχεδιάζεται να περιλαμβάνει ένα φόρουμ και άλλα community features. Ειδικά το φόρουμ αναμένεται σύντομα να μπει σε φάση beta. Όταν συμβεί αυτό, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση στη mailing list.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο σχεδιασμός μας για την αναμόρφωση του δικτυακού τόπου μας ξεπερνά τα όρια ενός απλού redesign. Κύριος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δικτυακή πλατφορμα που να αντέξει στο χρόνο και να επιτρέψει τν ανάπτυξη και παροχή προηγμένων δικτυακών υπηρεσιών στα μέλη του Συλλόγου. Μια από τις βασικές υπηρεσιες που επιδιώκουμε να παρέχουμε είναι μια ολοκληρωμένη υπηρεσία δημοσίευσης βιογραφικών, και αναζήτησης αγγελιών εργασίας. Ήδη διερευνώνται οι τεχνικές λύσεις που θα επιτρέψουν σε αυτό το εγχείρημα να υλοποιηθεί.

Σε πιο τεχνικά θέματα, για το νέο site του Συλλόγου πρόκειται να μεταβούμε από το WordPress που χρησιμοποιούμε σήμερα στο πολύ ισχυρότερο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου Drupal. Αν υπάρχουν άτομα που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με το ΔΣ του Συλλόγου σε αυτό το project (PHP/Drupal developers, web designers), μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια

Εδώ και λίγο καιρό συζητιέται στους κόλπους του Συλλόγου η ιδέα της διοργάνωσης εκπαιδευτικών παρουσιάσεων, με τεχνικό προσανατολισμό και σεμιναριακό χαρακτήρα, σε τακτική βάση (π.χ. ανά 15ήμερο). Ο στόχος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας θα ήταν να ενθαρρύνει αποφοίτους που ασχολούνται επαγγελματικά με ενδιαφέρουσες τεχνολογίες να προσφέρουν τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία τους σε άλλα μέλη του συλλόγου, αλλά και να φέρει κοντά αποφοίτους με παρόμοια τεχνολογικά ενδιαφέροντα.

Η ιδέα αυτή παρουσιάστηκε στους παρευρισκόμενους του Alumni Meetup, χωρίς πάντως να συναντήσει ιδιαίτερα θερμή υποδοχή. Πάντως, αν υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην πορεία και αν βρεθούν οι εθελοντές που θα στηρίξουν το εγχείρημα, δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσει.

Μετά το πτυχίο τι; (ή «Η μοναξιά του πτυχιούχου»)

Είναι διαπιστωμένο ότι όταν πολλοί νέοι απόφοιτοι μαζεύονται στον ίδιο χώρο, η συζήτηση αυθόρμητα στρέφεται σε ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σχετικά με εργασία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, υποτροφίες… Το meetup της Κυριακής δεν αποτελούσε εξαίρεση. Δεν είναι τυχαίο. Είναι γνωστοί σε όλους οι προβληματισμοί με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος πτυχιούχος στην προσπάθειά του να χαράξει τα επόμενα βήματα της σταδιοδρομίας του. Γνωστή είναι επίσης και η μοναξιά που νιώθει στην προσπάθειά του να βρει απαντήσεις.

Αποτελεί πρωταρχικό κίνητρο για την ίδρυση ενός συλλόγου αποφοίτων και βασικό στόχο της λειτουργίας του, το να προσφέρει στα μέλη του την πληροφόρηση και υποστήριξη που χρειάζονται για να πάρουν αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις. Στο πνεύμα αυτού του στόχου, ήταν αρκετές και ενδιαφέρουσες οι ιδέες που διατύπωσαν οι συμμετέχοντες στο meetup:

  • Δημιουργία ενημερωτικού περιεχομένου (άρθρα, αφιερώματα κτλ.) σχετικά με θέματα όπως μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, υποτροφίες κ.α.
  • Πραγματοποίηση ειδικών ενημερωτικών εκδηλώσεων (π.χ. για μεταπτυχιακά τύπου MBA)
  • Διοργάνωση ημερών καριέρας με τη συμμετοχή εταιριών πληροφορικής, πιθανώς σε ετήσια βάση, μετά από κάθε αποφοίτηση.

Ανεξάρτητες πρωτοβουλίες αποφοίτων

Το πλαίσιο των στόχων και των ενδιαφερόντων του Συλλόγου είναι ήδη αρκετά διευρυμένο. Όπως είναι αυτονόητο, σε τέτοιες περιπτώσεις τα αποθέματα προσωπικού χρόνου και ενέργειας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δεν επαρκούν. Όπως όλα τα συλλογικά εγχειρήματα, έτσι και ο Σύλλογός μας θα κριθεί μακροπρόθεσμα με μέτρο το πλήθος των ατόμων που συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες του από προσωπική επιθυμία και όχι από διοικητική υποχρέωση.

Ήδη από την πρώτη συνεδρίασή του, το ΔΣ έθεσε ως προτεραιότητα την ενθάρρυνση των ανεξάρτητων πρωτοβουλιών των μελών του συλλόγου. Ένα σχήμα που μπορεί να εξυπηρετήσει αυτόν το στόχο είναι αυτό των ομάδων εργασίας. Μια ομάδα εργασίας είναι μια ομάδα ατόμων με κοινό ενδιαφέρον για κάποιον συγκεκριμένο τομέα η θέμα, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΔΣ, αλλά και με όρους αυτονομίας. Το μόνο που χρειάζεται μια ομάδα εργασίας για να συσταθεί είναι έναν συντονιστή, ο οποίος θα αναλάβει την πρωτοβουλία της ίδρυσης της ομάδας στέλνοντας μια σχετική πρόταση στο ΔΣ και ο οποίος στη συνέχεια θα αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας της. Ομάδες για την εκπαίδευση, τα ψηφιακά δικαιώματα, το ελεύθερο λογισμικό ή τη διαχείριση του δικτυακού τόπου του Συλλόγου (web team) είναι μερικά μόνο παραδειγματα ομάδων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Οι ομάδες εργασίας μπορούν να δώσουν την ευκαιρία σε συναπόφοιτους με κοινά ενδιαφέροντα να έρθουν σε επαφή και να συνεργαστούν σε ενδιαφέροντα projects. Ταυτόχρονα, μπορούν να αποτελέσουν όχημα για τη διεύρυνση των πεδίων δράσης του Συλλόγου.

Δημοσιογραφική ομάδα

Η πρόταση για σύσταση δημοσιογραφικής ομάδας είναι μια ιδέα που είχε ξεκινήσει να συζητιέται ήδη από το προηγούμενο, υπηρεσιακό ΔΣ. Μια δημοσιογραφική ομάδα θα μπορούσε να συσταθεί και να λειτουργήσει στο γενικότερο πλαίσιο των ομάδων εργασίας που περιγράψαμε παραπάνω, και θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση των μελών του συλλόγου. Ενδεικτικά, και σε σειρά αυξανόμενης δυσκολίας, μια δημοσιογραφική ομάδα θα μπορούσε να καταπιαστεί με:

  • τη σύνταξη ενός τακτικού ηλεκτρονικού newsletter, που θα μπορούσε να εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους (ενήμέρωση για τις δράσεις του Συλλόγου, ανάδειξη των πιο χρήσιμων δημοσιεύσεων από το ηλεκτρονικό φόρουμ του Συλλόγου Αποφοίτων, αποδελτίωση σημαντικών ειδήσεων από το χώρο της αγοράς πληροφορικής κ.α.)
  • την παραγωγή πρωτότυπου υλικού (άρθρα, συνεντεύξεις, blog posts) για τον δικτυακό τόπο του Συλλόγου.
  • τη δημιουργία περιοδικού

Η σύσταση δημοσιογραφικής ομάδας, εκτός από χρήσιμη για τη λειτουργία του Συλλόγου, είναι ενδεχομένως και ρεαλιστική ως στόχος, δεδομένου ότι στο σύλλογο συμμετέχουν ενεργά άτομα που διαθέτουν σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία, έχοντας εμπλακεί σε ανάλογες ομάδες στο παρελθόν. Επιπλέον, στο meetup, δύο απόφοιτοι έδειξαν διάθεση να συμμετάσχουν σε μια δημοσιογραφική ομάδα, εφόσον αυτή συσταθεί.

Ευχαριστούμε θερμά όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους στη συνάντηση της Κυριακής και εμπλούτισαν τη συζήτηση με χρήσιμο feedback.

Όσο για το Alumni Meetup, δεν τελείωσε. Συνεχίζεται στα σχόλια.

Συνεχιζόμενη κινητικότητα για τις καθηγητικές σχολές

Το γνωστό πλέον ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας των καθηγητικών σχολών πληροφορικής παραμένει στην επικαιρότητα καθώς, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες είχαμε την πρώτη εφαρμογή της γνωστής τροπολογίας Λυκουρέντζου, με την ανακοίνωση των πινάκων κατάταξης αναπληρωτών και ωρομισθίων ΠΕ19/20. Από τα δεδομένα των πινάκων προκύπτει ότι οι ευνοημένοι της τροπολογίας που αναρριχήθηκαν στους πίνακες χάρη σε αυτή είναι τουλάχιστον 170. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, χάρη στην τροπολογία, οι αναπληρωτές που θα τοποθετηθούν στα σχολεία κατά το τρέχον σχολικό έτος θα προέρχονται στην πλειονότητά τους από μία και μοναδική σχολή, το τμήμα ΔΤΨΣ του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Πίνακες αναπληρωτων ΠΕ19 με παιδαγωνική κατάρτιση 2006-2009

Μετά τη δημοσίευση των πινάκων, ένας μεγάλος αριθμός θιγόμενων καθηγητών προχώρησε σε κατάθεση ενστάσεων. Εφόσον οι ενστάσεις δεν γίνουν δεκτές, οι καθηγητές έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων εξακολουθεί να ασχολείται ενεργά με το θέμα, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με καθηγητές πληροφορικής και επιδιώκει να ενημερώνεται και να παρεμβαίνει. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, τη Δευτέρα 9/11, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων είχε συνάντηση στο χώρο του ΥΠΕΠΘ με τον κ. Θ. Σακαλίδη, τακτικό μέλος του ΚΥΣΔΕ και τον κ. Κ. Κουτρουμάνο, γενικό διευθυντή διοίκησης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων άκουσε τις θέσεις των στελεχών του ΥΠΕΠΘ και επιπλέον ζήτησε και έλαβε την υπόσχεση από την πολιτική ηγεσία για μια μελλοντική συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Πανάρετο.

Το μεγάλο στοίχημα για τους πληροφορικούς αυτή τη στιγμή είναι να δοθεί λύση στο ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας, έστω και προσωρινή, πριν τον Φεβρουάριο του 2010 που θα εκδοθούν οι νέες προκηρύξεις για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ — και σε αυτή την κατεύθυνση στρέφονται πλέον οι προσπάθειές μας.

Ο «Κίτρινος Τύπος» για τις καθηγητικές σχολές

Την Δευτέρα 12/10/2009 ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανόλης Πλατάκης και οι καθηγήτριες πληροφορικής Ελισάβετ Σολανάκη και Γεωργία Οικονομίδου βρέθηκαν στο πλατό της εκπομπής Κίτρινος Τύπος του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και μίλησαν για την πρόσφατη τροπολογία που αφορά τις καθηγητικές σχολές πληροφορικής.

Παρακολουθήστε αποσπάσματα από την εκπομπή στο παρακάτω βίντεο.

Κίτρινος Τύπος: Καθηγητικές Σχολές Πληροφορικής (12/10/2009) από το DI Alumni Club στο Vimeo.
Κατεβάστε το βίντεο (180 MB). Δείτε το κανάλι μας στο Vimeo και στο Youtube.

Αν έχετε ερωτήματα ή ζητάτε διευκρινήσεις σχετικά με την τροπολογία για τις καθηγητικές σχολές και όσα αναφέρονται στο βίντεο, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μήνυμα στο email του Συλλόγου και θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε άμεσα.

Χαιρετισμός του προέδρου προς τους πρωτοετείς φοιτητές

Καλημέρα σας,

Είμαι ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων, σας καλωσορίζω στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία.

Στις μέρες μας, επιχειρείται συστηματικά και περισσότερο από ποτέ η απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου αλλά στέκομαι εδώ σήμερα ανάμεσά σας όντας βέβαιος πως είστε έτοιμοι να τους διαψεύσετε και πως το τμήμα μας θα κάνει τα πάντα για να σας βοηθήσει.

Δυστυχώς ο δρόμος μπροστά σας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Παραδείγματος χάριν όταν πριν από μερικά χρόνια ήμουν στη θέση σας αυτό το αμφιθέατρο δεν υπήρχε (ούτε και τα άλλα δύο φυσικά) και έπρεπε να κάνουμε μαθήματα τα βράδια στο βιολογικό, κάπου μακριά στην πανεπιστημιούπολη.

Με κάποια από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε όταν με το καλό αποφοιτήσετε σε μερικά χρόνια καταπιάνεται ο νεοσύστατος σύλλογος μας. Λειτουργώντας για πρώτη χρονιά με εκλεγμένο Δ.Σ. κάνει τις πρώτες του προσπάθειες για να εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση του αποφοίτου στην αγορά εργασίας. Πιο συγκεκριμένα οργανώνουμε εκδηλώσεις πάσης φύσεως που αφορούν τις διεξόδους των αποφοίτων καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια, προβάλλουμε το τμήμα μας προς τα έξω, φέρνουμε τους αποφοίτους πιο κοντά, αλιεύουμε ευκαιρίες εργασίας και μαχόμαστε για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

[Στο μέτωπο των επαγγελματικών δικαιωμάτων υπήρξε πρόσφατα μια κερδισμένη μάχη για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό ΦΕΚ στην ιστοσελίδα του τμήματος. Δυστυχώς, η θερινή, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, βουλή μας επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη. Αναγνώρισε με νόμο το τμήμα Διδακτικής της Ψηφιακής Τεχνολογίας του ΠΑ.ΠΕΙ. ως το μοναδικό τμήμα Πληροφορικής που είναι ταυτόχρονα και καθηγητική σχολή παρά τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ περί του αντιθέτου. Αυτό δημιουργεί αποφοίτους Πληροφορικής δύο ταχυτήτων καθότι η διάταξη αυτή τοποθετεί τους αποφοίτους του εν λόγω τμήματος στην κορυφή του πίνακα του ΑΣΕΠ. Οι θέσεις διορισμού είναι τόσο λίγες που τελικά θα καταλαμβάνονται μόνο από εκείνους έως ότου ανατραπεί αυτή η νομοθετική ρύθμιση.]

Αν όλα αυτά σας φαίνονται μακρινά και άγνωστα ελάτε να τα συζητήσουμε. Περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και ενημέρωση για τις εξελίξεις μπορείτε να μαθαίνετε από το σύλλογό μας, την ιστοσελίδα του και τη mailing list. Φυσικά, μπορείτε και πρέπει να συμμέτεχετε με το Σύλλογο σας, το Σύλλογο Φοιτητών, στην προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει και θα ενταθεί το ερχόμενο διάστημα για την αναίρεση αυτής της αδικίας.

Όσο είστε προπτυχιακοί φοιτητές μπορείτε να γραφτείτε στο σύλλογό μας ως δόκιμα μέλη. Σας καλούμε επίσης να συμμέχετε στις εκδηλώσεις που θα διοργανώνουμε και να μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε μας για ό,τι σας απασχολεί για το άμεσο και το απώτερο μέλλον. Η ιστοσελίδα μας είναι alumniclub.di.uoa.gr ενώ μπορείτε να μας βρείτε και σε facebook, twitter και linkedin.

Αυτά από μένα, καλή τύχη σε όλους. Ευχαριστώ πολύ.

Υ.Γ. Με το παραπάνω κείμενο (εξαιρουμένης της παραγράφου σε [] για λόγους απλότητας και έλλειψης χρόνου) απευθύνθηκα στους πρωτοετείς φοιτητές στη χτεσινή τελετή.

Υ.Γ.2 Ευχαριστώ τον πρόεδρο του τμήματος Καθηγητή κ. Σφηκόπουλο που έδωσε βήμα στο σύλλογό μας στην εκδήλωση υποδοχής των πρωτοετών.

Νεότερες εξελίξεις και εκδήλωση για τις «καθηγητικές σχολές»

Με την τροπολογία που αναγνωρίζει επιλεκτικά ως καθηγητική σχολή πληροφορικής μόνο το τμήμα ΔΤΨΣ του Πανεπιστημίου Πειραιά –η οποία μας απασχόλησε έντονα στη διάρκεια του καλοκαιριού– να έχει πλέον ψηφιστεί από τη Βουλή, η κοινότητα των καθηγητών πληροφορικής βρίσκεται σε αναβρασμό, εξετάζοντας τις επόμενες κινήσεις της.

Λίγες μέρες πριν από την τελική ψήφιση της τροπολογίας, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας είχε προχωρήσει στην σύνταξη υπομνήματος με αποδέκτη το Υπουργείο Παιδείας, με το οποίο ζητούσε την απόσυρση της τροπολογίας και έπαιρνε θέση υπερ της θέσπισης αντικειμενικών κριτηρίων για την αναγνώριση «καθηγητικών σχολών». Ακόμη, ομάδα καθηγητών πληροφορικής δημιούργησε ειδικό blog με αντικείμενο την ενημέρωση και την κινητοποίηση του κλάδου. Οι καθηγητές πληροφορικής έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε δικαστικό αγώνα.

Οι παραπάνω φορείς καλούν σε ανοιχτή συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Παραθέτουμε το κείμενο πρόσκλησης της συνάντησης από τον δικτυακό τόπο της ΕΠΕ:

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία εντάσσονται νέα τμήματα στους κλάδους Πληροφορικής και την επιλεκτική αναγνώριση της παιδαγωγικής επάρκειας για τους αποφοίτους ενός μόνο εκ των δεκάδων τμημάτων Πληροφορικής ΑΕΙ και ενόψει της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων που αφορούν τις αναθέσεις μαθημάτων, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας καλεί όλους τους Πληροφορικούς του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα των ΑΕΙ σε συνάντηση προκειμένου να γίνει εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης και να προγραμματιστούν οι δικαστικές και πολιτικές κινήσεις που θα λάβουν χώρα στους επόμενους μήνες για την προώθηση των προτάσεων της ΕΠΕ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 15:00 στην αίθουσα Α22 του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στην Πολυτεχνειούπολη στο Ζωγράφου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων θα παρευρεθεί στην παραπάνω εκδήλωση, με διάθεση να ενημερωθεί και να ενημερώσει για τις πολλαπλές διαστάσεις του ζητήματος των καθηγητικών σχολών.

Υ.Γ. Για την επίσημη θέση του Συλλόγου Αποφοίτων ως προς το θέμα των καθηγητικών σχολών, σας παραπέμπουμε στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ..

Τροπολογία για καθηγητικές σχολές

Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, το τμήμα μας δε θεωρείται με βάση το νόμο καθηγητική σχολή. Το ίδιο ισχύει για όλα τα τμήματα Πληροφορικής (ΠΕ19). Την κατάσταση αυτή επιχειρεί να ανατρέψει το υπουργείο Παιδείας  με τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τα ΤΕΙ εντάσσοντας μεροληπτικά στις καθηγητικές σχολές μόνο το τμήμα Διδακτικής της Ψηφιακής Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων (το οποίο μάλιστα πρόσφατα άλλαξε όνομα σε σκέτο «Ψηφιακών Συστημάτων» στην προσπάθειά του να αναγνωριστεί ως τμήμα Πληροφορικής, όπως και συνέβη) . Η τροπολογία είναι διαθέσιμη εδώ.

Αυτό δημιουργεί μια δυσάρεστη κατάσταση για τους αποφοίτους μας (όπως και όλους τους αποφοίτους τμημάτων Πληροφορικής) καθώς οι απόφοιτοι του εν λόγω τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά θα προηγούνται στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το διορισμό στην εκπαίδευση έναντι όλων των υπολοίπων αποφοίτων Πληροφορικής (πλην όσων έχουν παρακολουθήσει ΑΣΠΑΙΤΕ).

Το θέμα έθεσαν υπόψην του Συλλόγου μας, και τους ευχαριστούμε πολύ γι’  αυτό, οι απόφοιτοι Πέτρος Χ. με e-mail που έστειλε στο Δ.Σ. και Αλέξανδρος Ρ. με σχετικό νήμα που άνοιξε στο ανεπίσημο φόρουμ των φοιτητών του τμήματος. Στο νήμα αυτό διεξάγεται ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε.

Ενημέρωσα χτες τον πρόεδρο του Τμήματος σχετικά με το θέμα αυτό. Δεν το είχε υπόψη του αλλά το κρίνει ως σημαντικό με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούν όλα τα τμήματα Πληροφορικής μόλις ψηφιστεί αυτός ο νόμος. Από Σεπτέμβρη, θα πρέπει τα τμήματα Πληροφορικής να έρθουν και πάλι (όπως πρόσφατα για το Π.Δ. που καθόρισε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων) σε συνεργασία και με την αρωγή των Συλλόγων Φοιτητών και Αποφοίτων.

Εκ μέρους του Δ.Σ. σας διαβεβαιώνω ότι παρακολουθούμε το θέμα με πολλή προσοχή, κινούμαστε για τη δραστηριοποίηση όλων των ενδιαφερομένων και θα σας ενημερώνουμε για οποιοδήποτε εξέλιξη υπάρχει. Οποιοσδήποτε απόφοιτος έχει πληροφόρηση σχετικά με το ζήτημα επιβάλλεται να τη συνεισφέρει. Τέλος, πρέπει όλοι οι απόφοιτοι να βρισκόμαστε σε επιφυλακή για προσπάθεια και αγώνες στο επερχόμενο φθινόπωρο.

Συμμετάσχετε στη σχετική συζήτηση:

Είμαστε στον αέρα

Εγκαινιάζοντας το blog του Συλλόγου Αποφοίτων, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχές μου για μακροημέρευση στην προσπάθεια αυτή.  Ταυτόχρονα, χαιρετίζω και υπογραμμίζω τη συμβολή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών που στάθηκαν αρωγοί στα πρώτα βήματα του Συλλόγου Αποφοίτων.

Αναγκαία (πιθανότατα και ικανή) συνθήκη για έναν πετυχημένο Σύλλογο Αποφοίτων είναι η ενεργός συμμετοχή όλων μας. Μπορούμε και πρέπει να συνδράμουμε στη βελτίωση των  εργασιακών συνθηκών στο χώρο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών. Μπορούμε και πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικότεροι και αποδοτικότεροι. Μπορούμε και πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι σε εξωστρεφείς πρωτοβουλίες. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα…

Ο Σύλλογος Αποφοίτων δημιουργήθηκε από εμάς για εμάς! Ώρα για δράση!

Ο Βαγγέλης Δούρος είναι αντιπρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων