Ενημέρωση προς τον Σύλλογο Προπτυχιακών για την Παιδαγωγική Επάρκεια

Αποστείλαμε ενημέρωση προς τον Σύλλογο Προπτυχιακών του Τμήματός μας έτσι ώστε να γνωρίζουν τις εξελίξεις, τις κινήσεις και τις προσπάθειες γύρω από το ζήτημα της Παιδαγωγικής Επάρκειας και των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σχετικά με την παιδαγωγική επάρκεια των αποφοίτων πληροφορικής γενικότερα και του Τμήματός μας ειδικότερα, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις μέχρι τώρα κινήσεις του Συλλόγου Αποφοίτων πάνω στο θέμα.

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, το καλοκαίρι του 2009 το Υπουργείο Παιδείας πέρασε μια τροπολογία με την οποία το τμήμα Διδακτικής της Ψηφιακής Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων (που πρόσφατα μετονομάστηκε σε «Ψηφιακών Συστημάτων»), και μόνο αυτό, αναγνωρίζεται ως καθηγητική σχολή. Αυτό σημαίνει πως οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου τμήματος είναι οι μόνοι απόφοιτοι πληροφορικής στην Ελλάδα που αποκτούν παιδαγωγική επάρκεια αυτόματα.

Η τροπολογία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλά σωματεία του χώρου της πληροφορικής της χώρας, καθώς όχι μόνο φοιτά στο ευνοημένο τμήμα η κόρη του τότε υφυπουργού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρου Λυκουρέντζου, αλλά το πρόγραμμα σπουδών του ευνοημένου τμήματος παρουσιάζεται να μη διαφέρει σημαντικά στην πραγματική παιδαγωγική επάρκεια που δίνει στους φοιτητές του.

Μέχρι στιγμής ίσχυε πως οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι, χάρις στην επάρκεια που έχουν, προκρίνονται πάνω από δικούς μας αποφοίτους χωρίς μετεκπαίδευση π.χ. σε ΑΣΠΑΙΤΕ, στις σχετικές κατατάξεις του ΑΣΕΠ και στις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων. Με τις νέες κινήσεις του Υπουργείου (Ν.3848/2010) όσοι απόφοιτοι δεν έχουν παιδαγωγική επάρκεια δεν θα έχουν το δικαίωμα καν να δώσουν εξετάσεις ΑΣΕΠ για το διορισμό τους για τους επόμενους δύο ΑΣΕΠ (έως το 2014). Θα πρέπει να αποφοιτήσουν και από την ΑΣΠΑΙΤΕ ή από παιδαγωγικό τμήμα. Από το 2014 και μετά πιθανολογείται ότι θα εισαχθεί πρόσθετος κύκλος μαθημάτων για την απόκτηση πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.

Ο Σύλλογός μας έχει κάνει κινήσεις για την ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση του κοινού στο ζήτημα (μέσω και συμμετοχής του προηγουμένου προέδρου μας σε τηλεοπτική εκπομπή), κι έχει έρθει σε επαφή με την ηγεσία του Υπουργείου, χωρίς μέχρι στιγμής τα απαιτούμενα αποτελέσματα.

Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας: http://alumniclub.di.uoa.gr/rights.html

Θα είναι προς το όφελος των φοιτητών κι αποφοίτων του Τμήματος να εργαστούμε και οι δύο Σύλλογοι για την ανατροπή αυτής της αδικίας.

Σας ευχαριστούμε,

Δημήτρης Ράπτης,
Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Αποφοίτων

Σταματίνα Θωμαΐδου,
Γενική Γραμματέας ΔΣ Συλλόγου Αποφοίτων

One Comment

  1. Posted 21/06/2015 at 15:34 | Permalink

    It

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*