Εκλογές 2011: επιστολή Δ.Σ. προς τους αποφοίτους

Αγαπητοί συναπόφοιτοι και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,

Ο Σύλλογος Αποφοίτων θα διοργανώσει την Τετάρτη 29 Ιουνίου 14:00-21:00 τις ετήσιες εκλογές για τη σύσταση του νέου ΔΣ του, και θέλουμε να σας προσκαλέσουμε όλους να παρευρεθείτε, καθώς και στην ανοιχτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 την ίδια μέρα στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με θέμα «Η κατάσταση της Πληροφορικής στην Ελλάδα, ανεργία, απασχόληση και διέξοδοι«. Παράλληλα θα υπάρχει στον προαύλιο χώρο μινι-μπουφέ!

Σας καλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο σχετικό facebook event και να ενημερώσετε όσους απόφοιτους γνωρίζετε που ενδέχεται να μην έχουν ενημερωθεί. Η ανάπτυξη του Συλλόγου Αποφοίτων στηρίζεται στα μέλη του, και ζητάμε σε αυτό τη βοήθειά σας!

Ως νεαρός (ακόμα) σύλλογος έχουμε λίγες παραδόσεις, αλλά αυτές που έχουμε τις τηρούμε· κατά συνέπεια, όπως και πέρυσι, όποιος ψηφίσει στις εκλογές του Συλλόγου μπορεί να υπολογίζει σε ένα πολύ όμορφο δώρο!

Συστήνουμε λοιπόν στους συναποφοίτους μας, παλιούς και νέους, να δώσουν το παρών και να επιλέξουν τους υποψήφιους που τους εμπνέουν εμπιστοσύνη για να διοικήσουν το Σύλλογο την επόμενη χρονιά. Οι παλιοί θα έχουν επιπλέον την ευκαιρία να συναντήσουν τους πρώην συμφοιτητές τους, ενώ οι νέοι να δημιουργήσουν επαφές που μπορεί να τους φανούν χρήσιμες στην μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία. Όλοι μαζί δε, θα έχουμε την ευκαιρία μιας φιλικής συγκέντρωσης με ομοίους μας σε ζεστή (μεταφορικά και κυριολεκτικά) ατμόσφαιρα!

Επίσης προσκαλούμε όλα τα μέλη κι επίδοξα μέλη του Συλλόγου να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υποβάλουν υποψηφιότητα. Ένα πολυπληθές ψηφοδέλτιο είναι κρίσιμης σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση του Συλλόγου. Αν επιθυμείτε να είστε υποψήφιος πρέπει να δηλώσετε την υποψηφιότητά σας έως και την προηγούμενη ημέρα των εκλογών, δηλαδή έως και την Τρίτη 28/6/2010 στις
23:59 το βράδυ, στο email του Συλλόγου.

Το email σας πρέπει να έχει θέμα (subject) «Υποψηφιότητα» και να περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:

 • το όργανο για το οποίο είστε υποψήφιος (ΔΣ ή ΕΕ)
 • τα εξής στοιχεία: ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, έτος αποφοίτησης, κινητό τηλέφωνο, email
 • προαιρετικά, μια σύντομη παρουσίαση του υποψηφίου (περί τις 100 λέξεις), για δημοσίευση στο δικτυακό τόπο του Συλλόγου.

Ο απολογισμός του απερχόμενου ΔΣ, όπως παρουσιάστηκε στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, θα σας δώσει μια ιδέα του έργου που μπορεί να προσφέρει ο Σύλλογος Αποφοίτων. Τονίζουμε βέβαια πως είναι ένα υποσύνολο μόνο των δυνατοτήτων που έχει ο Σύλλογος, οι οποίες μπορούν να ξεδιπλωθούν με την ισχυρή στήριξή του από εσάς!

Σας περιμένουμε,

Το ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων
Δημήτρης Ράπτης, Σταματίνα Θωμαΐδου, Δημήτρης Μανιαδάκης, Χαράλαμπος Νικολάου, Κωνσταντίνος Κραββαρίτης

Alumni meetup, Παρασκευή 15 Απριλίου

Ο Σύλλογος Αποφοίτων σας προσκαλεί σε συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 15 Απριλίου στις 20:00, στο James Joyce Irish Pub, Άστιγγος 12 Μοναστηράκι-Θησείο.

Πρώτο ρόλο στη συνάντηση θα έχει το ποτό και το φαΐ, αλλά ελπίζουμε πως αυτό δε θα βλάψει και τις συζητήσεις! Θα χαρούμε να σας μιλήσουμε και να ακούσουμε ιδέες κι απόψεις, καθώς και να μοιραστούμε τις σκέψεις μας.

Σας περιμένουμε όλους!

Δείτε και το σχετικό facebook event, και μοιραστείτε το με τους φίλους σας.

Ανοιχτή συζήτηση: Η ταυτότητα και οι επιδιώξεις των Πληροφορικών σήμερα

Στις 24 Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε, στο αμφιθέατρο του Τμήματος, ανοιχτή συζήτηση υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αποφοίτων και με τη συμμετοχή μελών της ΕΠΕ, ΕΠΥ και ΠΕΚΑΠ.

Οι συμμετέχοντες

Η ΕΠΕ (Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας) δέχεται ως μέλη τους πτυχιούχους ή διπλωματούχους τμήματων Πληροφορικής ΑΕΙ και ΤΕΙ, κι εργάζεται «για την προαγωγή της Πληροφορικής». Από τα κυριότερα θέματα που την απασχολούν είναι η πίεση για την ίδρυση Εθνικού Επιμελητηρίου Πληροφορικής, κάτι στο οποίο βρίσκει αντίθετο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Έχει τον πιο αυστηρό ορισμό του «πληροφορικού» σε σχέση με τις άλλες οργανώσεις. Δέχεται ως μέλη απόφοιτους Τμημάτων Πληροφορικής και Τμημάτων Μηχανικών Πληροφορικής, καθώς και των κατευθύνσεων Πληροφορικής (αποκλειστικά) Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Το eΤΕΕ (Τμήμα Πληροφορικής κι Επικοινωνιών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας), που αναφέρθηκε στη συζήτηση αλλά δε συμμετείχε σε αυτή, ιδρύθηκε από το ΤΕΕ για να «προάγει αποτελεσματικά το θεσμικό ρόλο του ΤΕΕ ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας και στον χώρο της Πληροφορικής και Επικοινωνιών» (παίζοντας έμμεσα το ρόλο ενός Επιμελητηρίου Πληροφορικής, χωρίς να αναγνωρίζεται θεσμικά ως τέτοιο). Δέχεται ως μέλη τις ίδιες κατηγορίες που δέχεται και η ΕΠΕ, αλλά επιπλέον τους Ηλεκτρονικούς/Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ακόμη κι αν δεν έχουν ειδίκευση στην Πληροφορική (η ΕΠΕ απαιτεί να έχουν κατεύθυνση Πληροφορικής στο δίπλωμά τους), μηχανικούς με 2 χρόνια εμπειρία στην Πληροφορική, και μέλη ΔΕΠ Τμημάτων Πληροφορικής.

Η ΕΠΥ (Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) δέχεται ως μέλη αποφοίτους Τμημάτων Πληροφορικής, αποφοίτους άλλων τμημάτων με επαγγελματική εμπειρία στην Πληροφορική και μέλη ΔΕΠ Τμημάτων Πληροφορικής. Διοργανώνει τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής και υποστηρίζει τις συμμετοχές στις Βαλκανιάδες και Ολυμπιάδες Πληροφορικής.

Η ΠΕΚΑΠ (Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) δέχεται ως μέλη μόνο καθηγητές Πληροφορικής των κλάδων ΠΕ-19 και ΠΕ-20, και υπερασπίζεται τα επαγγελματικά δικαιώματα των καθηγητών Πληροφορικής.

Η ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου που εισήγαγε την ανοιχτή συζήτηση ακολουθεί, ενώ μπορείτε να δείτε και τις διαφάνειες που χρησιμοποιήθηκαν. Στη συνέχεια παραθέτουμε μια σύνοψη των απόψεων που ακούστηκαν.

Εισαγωγή

Καλησπέρα, ονομάζομαι Δημήτρης Ράπτης, είμαι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και θέλω να σας καλώς ορίσω στην αποψινή ανοιχτή συζήτηση με θέμα την «Ταυτότητα και τις Επιδιώξεις του Πληροφορικού σήμερα».

Σε μια προσπάθεια να κάνουμε την εκδήλωση ανοιχτή απευθύναμε κάλεσμα σε αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα και σωματεία του χώρου της Πληροφορικής αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας, αφού θα σχολιάσουμε και κάποιες προωθούμενες μεταρρυθμίσεις του.

Θα συζητήσουμε διάφορα θέματα σήμερα, σκοπός μου όμως εδώ είναι να κάνω απλώς μια εισαγωγή για να μπορέσουμε να περάσουμε μετά στο ψητό, που είναι βέβαια να ακουστούν οι δικές σας απόψεις και να γίνει συζήτηση.

Θα συστήσω αρχικά λίγο σύντομα το Σύλλογό μας: ιδρυθήκαμε το 2009 κι αριθμούμε σήμερα περί τα 200 μέλη, και στόχοι μας είναι να ενισχύσουμε τη δικτύωση των αποφοίτων μας και να βοηθήσουμε στη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, κάτι που κυνηγάμε με διάφορες εκδηλώσεις και συνεχή διαδικτυακή παρουσία μας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site μας.

Ποιοι είμαστε όμως οι Πληροφορικοί; Σύμφωνα με τη wikipedia ασχολούμαστε με τα θεωρητικά θεμέλια των υπολογισμών αλλά *και* με την τεχνική υλοποίησή τους. Ίσως το μόνο σίγουρο είναι ότι ελάχιστη σχέση έχουμε με την εικόνα που έχει η κοινωνία για μας ως “κομπιουτεράδες”. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το απόφθεγμα του Dijkstra ότι η πληροφορική έχει τόση σχέση με τον υπολογιστή όση και η αστρονομία με το τηλεσκόπιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Παιδείας (βλέπε σχετικά) υπάρχουν στην Ελλάδα πάνω από 60 τμήματα νέων τεχνολογιών γενικά, από τα οποία ασχολούνται συγκεκριμένα με την Πληροφορική 21 ΑΕΙ και 12 ΤΕΙ. Οι απόφοιτοι εκτιμώνται σήμερα στους 50.000. Aυτοί μπορούν να κάνουν πληθώρα εργασιών. Στα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, βλέπουμε θέσεις από απλούς computer operators και desktop publishers μέχρι system administrators και προγραμματιστές, ενώ βέβαια υπάρχουν και οι computer science teachers, οι καθηγητές πληροφορικής στα σχολεία, που αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα.

Ένα είναι τα πιστοποιητικά γνώσεων χειρισμού υπολογιστή που μπορεί σήμερα να δώσει ο καθένας που έχει κάποτε πάρει ένα μάθημα χρήσης Word στο πανεπιστήμιό του. Διαφαίνεται επίσης μια γενικότερη απαξίωση της πληροφορικής στο λύκειο, με πρόσφατες διαρροές του υπουργείου, με το διορισμό ασχέτων με το αντικείμενο καθηγητών και άλλα για τα οποία αναμφισβήτητα η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής θα μπορεί να μας πει περισσότερα. Ένα από τα θέματα που θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας και με την Ένωση είναι και ποια θέση θέλουμε, αν θέλουμε, να έχει η επιστήμη της Πληροφορικής στο λύκειο.

Επίσης θέλουμε να θίξουμε και το θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας με την οποία έχει ασχοληθεί αρκετά ο Σύλλογός μας, η οποία σήμερα δίνεται επιλεκτικά σε συγκεκριμένα τμήματα, περιορίζοντας δραματικά τους υποψήφιους καθηγητές. Το Υπουργείο έχει ανακοινώσει κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση επίλυσης του θέματος, και θα θέλαμε τις απόψεις σας πάνω σε αυτές.

Στα επαγγελματικά δικαιώματα γενικότερα, βασικό ζήτημα είναι αυτό του υποτιθέμενου “ανταγωνισμού” μας με τους μηχανικούς (βλέπε σχετικά εδώ κι εδώ). Ο Σύλλογός μας έχει ασχοληθεί με πολλές προκηρύξεις που ζητάνε συγκεκριμένα μηχανικούς για θέσεις που κάλλιστα, κι ίσως και καλύτερα σε κάποιες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να καλύψουν και απόφοιτοι πληροφορικής.

Ένας διακαής πόθος των πληροφορικών είναι η ίδρυση ενός Εθνικού Επιμελητηρίου, που θα μπορεί να προωθεί μια Εθνική Στρατηγική για την Πληροφορική και να βοηθήσει να εκσυγχρονίσει τον Δημόσιο Τομέα και να τον φέρει στον 21ο αιώνα. Φαίνεται σε αυτό να μας πηγαίνει “κόντρα” το ΤΕΕ, αλλά θα δούμε αν ίσως δεν είμαστε τελικά τόσο αντίθετοι όσο απλώς ασχολούμαστε με διαφορετικά πράγματα και κακώς γινόμαστε αντίπαλοι. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα ακούσουμε τις απόψεις των συναδέλφων από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος πάνω στο θέμα.

Σχετικά με την επιχειρηματικότητα τώρα, θέμα που είναι πολύ της μοδός αυτήν την εποχή, η κατάσταση μέχρι στιγμής ήθελε τη γραφειοκρατία να εκμηδενίζει ό,τι πλεονεκτήματα μπορεί να είχε μια νέα επιχείρηση πληροφορικής σε σχέση με άλλους κλάδους, θέτοντας αναχρονιστικές και παράλογες απαιτήσεις. Διαφαίνονται κάποια πρώτα βήματα αλλαγής από την Κυβέρνηση, με κάποιες κινήσεις διευκόλυνσης κι υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, με venture capital κι επιδοτήσεις, που θα συζητήσουμε αν τελικά είναι για καλό ή για κακό.

Μια αναφορά τώρα γενικά στον κλάδο μας, τα στοιχεία που δείχνουμε για την συνολική ανεργία είναι από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και φαίνεται καθαρά μια κατακόρυφη αύξηση από το 2009 και μετά. Στοιχεία συγκεκριμένα για τον κλάδο μας δεν υπάρχουν, βρήκαμε όμως για την Βρετανία ότι η ανεργία σε πρόσφατους αποφοίτους πληροφορικής (αυτούς δηλαδή που δεν έχουν συμπληρώσει χρόνο από την αποφοίτησή τους) κυμαίνεται σε ποσοστό 17,5%, σε σχέση με περίπου 10% για άλλους κλάδους. Αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι ενδεικτικός για την κατάσταση στην Ελλάδα ή για τις μέλλουσες προοπτικές του κλάδου, ή μπορεί και όχι. Σίγουρα θα θέλουμε την άποψη όσων από εσάς είναι πιο ενεργοί στον εργασιακό χώρο σχετικά.

Εδώ ολοκληρώνω τα όσα είχα εγώ να σας παρουσιάσω, θα ακούσουμε τώρα με πολύ ενδιαφέρον τις δικές σας τοποθετήσεις.

Σύνοψη

Ως Πρόεδρος του Τμήματος, ο κος Γεωργιάδης είχε την τιμή να μιλήσει πρώτος κι αναφέρθηκε κι αυτός στην εμπειρία του από φωτογραφικές προκηρύξεις από οργανισμούς που προτιμούν μηχανικούς. Τάχθηκε επίσης υπέρ μιας κοινής πορείας σωματείων και πανεπιστημιακών Τμημάτων για ένα Επιμελητήριο Πληροφορικής.

Ο κος Λεοντιάδης, μέλος ΕΠΕ, επαίνεσε τον κο Γεωργιάδη και το Τμήμα μας συνολικά για την ενεργή συμμετοχή του στις σχετικές ζυμώσεις και συζητήσεις, αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό του για την υποστήριξη που παρέχουν τα υπόλοιπα Τμήματα Πληροφορικής της χώρας -που δεν φαίνεται να δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον.

Ο κος Μάλαμας, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚΑΠ, με παρέμβασή του έθεσε κάποια θέματα σχετικά με την πρωτο- και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, η προσθήκη μαθήματος πληροφορικής στα ολοήμερα δημοτικά δημιουργεί νέες θέσεις δασκάλων, που όμως πληρώνονται με απόσπαση καθηγητών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντί με νέες προκηρύξεις, δημιουργώντας ερωτήματα για την καταλληλότητα των καθηγητών στις νέες θέσεις τους. Αναφέρθηκε επίσης στο πάγιο αίτημα της ΠΕΚΑΠ να αυξηθούν οι ώρες πληροφορικής στο Γυμνάσιο από μία σε δύο ώρες την εβδομάδα, και ενημέρωσε σχετικά με το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο που διέρρευσε, που δεν περιλαμβάνει Πληροφορική. Η Υπουργός βέβαια είπε πως η διαρροή ήταν ένα από τα πολλά σχέδια που μελετά του Υπουργείο, και διαβεβαίωσε πως το νέο Λύκειο θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε την επιστήμη μας, αλλά ο κος Μάλαμας θεωρεί απαραίτητη την την εγρήγορση παρ’όλ’αυτά.

Τέλος, απεύθυνε κάλεσμα σε eΤΕΕ, ΕΠΕ, ΕΠΥ για κοινή ανακοίνωση υπέρ μαθημάτων Πληροφορικής με βαρύτητα στο Λύκειο, ενώ συμπαρατάχθηκε και με το Σύλλογό μας στο θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας του Τμήματος ΔΤΨΣ Πειραιά.

Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων έκανε μια παρέμβαση για να αναφέρει τα σχέδια του Υπουργείου για την παιδαγωγική επάρκεια, που περιλαμβάνουν ξεχωριστό κύκλο σπουδών με παιδαγωγικά μαθήματα στα Τμήματα, δίνοντας τη δυνατότητα για απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας ατομικά σε όσους φοιτητές παρακολουθήσουν τον κύκλο σπουδών. Με το υπάρχον πλαίσιο οι υποψήφιοι εξετάζονται σε μαθήματα παιδαγωγικής στον ΑΣΕΠ, κάτι που δεν εγγυάται ότι όντως έχουν τις ικανότητες να διδάξουν. Επιπλέον, οι απόφοιτοι του ΔΤΨΣ Πειραιά αριθμούν ήδη τους 2000 και πάνω, μονοπωλώντας τις καθηγητικές θέσεις. Δείτε και σχετικές δημοσιεύσεις στη σελίδα του Συλλόγου.

Αναφέρθηκε και το παράδειγμα του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης που ήδη έχει προχωρήσει στην υλοποίηση ενός τέτοιου κύκλου σπουδών, τον οποίο μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε φοιτητής ή απόφοιτος του Τμήματος το θελήσει. Ο κος Γεωργιάδης είπε πως μαζί με τον κο Πασχάλη μελετούν αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, κι εξετάζουν και την πιθανότητα να υπάρχει μια ανεξάρτητη δέσμη με τα 5 παιδαγωγικά μαθήματα που περιλαμβάνονται τώρα στον οδηγό σπουδών, ώστε να ικανοποιηθούν τα ζητούμενα του Υπουργείου και να μπορούν οι φοιτητές μας να αναζητήσουν θέση ως καθηγητές σε σχολεία.

Η συζήτηση έπειτα στράφηκε στο θέμα του επιμελητηρίου πληροφορικής, και τέθηκε το ερώτημα, δεδομένου της άρνησης (εδώ και αρκετά χρόνια) της πολιτικής ηγεσίας στην ίδρυσή του, αν θα έπρεπε να γίνει μια αλλαγή στρατηγικής και συνεργασία με τον υπάρχοντα θεσμό του ΤΕΕ/eΤΕΕ. Ο κος Τσίγκος, ιδρυτικό μέλος της ΕΠΕ και Πρόεδρος της ΕΣΥΝΕ (Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών), αντέτεινε σε αυτήν την πρόταση ότι το ΤΕΕ έχει κάποιες παρωχημένες αντιλήψεις για την τεχνολογία, και για παράδειγμα δεν δέχεται στους κόλπους του τους πληροφορικούς ως βασική ειδικότητα (μηχανικοί πληροφορικής), παρά μόνο ως υπο-ειδικότητα. Η ίδρυση του eΤΕΕ (για το οποίο σχολίασε πως δεν υπάρχει ιδρυτική συνέλευση, κι άρα είναι αμφίβολη η νομική υπόστασή του) δεν μπορεί, είπε, να υποκαταστήσει την ανάγκη πλήρης ενσωμάτωσης των μηχανικών πληροφορικής στο μεγαλύτερο τεχνικό επιμελητήριο της Ελλάδας. Συνολικά, θεώρησε ότι οι κινήσεις του ΤΕΕ περισσότερη ζημιά παρά καλό κάνουν, ενώ η συντεχνιακή και προστατευτική στάση του οδήγησε εν πολλοίς τη χώρα στη σημερινή της κατάσταση. Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης επιμελητηρίου με αρμοδιότητα την αδειοδότηση εταιριών κι επαγγελματιών που θα υπογράφουν έργα πληροφορικής.

Ο κος Δαλιάνης, μέλος ΕΠΕ, αναφέρθηκε στον κατακερματισμό που παρατηρείται στην εκπροσώπηση των πληροφορικών (με το πλήθος σχετικών σωματείων που χωρίζονται από «σκοπιμότητες»), και στην έλλειψη συντονισμένων προσπαθειών από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Αφού επαίνεσε κι αυτός τον κο Γεωργιάδη για το ενδιαφέρον του, του πρότεινε να αναλάβει πρωτοβουλία για κάλεσμα όλων των Τμημάτων Πληροφορικής της Ελλάδας σε συζήτηση σχετικά με το θέμα των μηχανικών πληροφορικής. Ένα τέτοιο κοινό ανακοινωθέν, σχολίασε, θα έλυνε ίσως και παιδαγωγικά ζητήματα, όπως αυτό της επάρκειας. Τέλος, παρατήρησε την έλλειψη παραγωγικής δραστηριότητας στο χώρο της Πληροφορικής στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με άλλες χώρες.

Σχετικά με την παραγωγική δραστηριότητα ο κος Τσίγκος, με την εμπειρία του από την ΕΣΥΝΕ, σχολίασε πως πρέπει να γίνουν τρία απαραίτητα για να μεταστραφεί η κατάσταση: πρώτον, να υπάρχει διαθέσιμο venture capital στην Ελλάδα, ώστε να χρηματοδοτούνται νέες επιχειρήσεις, δεύτερον, να δικτυώνονται και να ενθαρρύνεται η δικτύωση νέων επιχειρηματιών, και τρίτον, να αναπτυχθεί μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας, αντίστοιχη -σε μικρότερη κλίμακα- αυτής που επικρατεί στη Silicon Valley.

Κάλεσε τους φοιτητές που θέλουν να ασχοληθούν με επιχειρηματικότητα να μην προχωρήσουν στα τυφλά, αλλά να διαγνώσουν πού υπάρχει ανάγκη στην κοινωνία ώστε να παράγουν ένα προϊόν που θα είναι χρήσιμο. Αναφέρθηκε σε παράδειγμα δικής του εταιρίας, που έφτιαξε ένα τεχνολογικά άρτιο σύστημα e-voting, το οποίο όμως απεδείχθη άχρηστο γιατί δεν κάλυπτε κάποια υπαρκτή ανάγκη. Είναι απαραίτητη, είπε, η προϊοντική σκέψη για την παραγωγή κι, εξίσου σημαντικό, εξαγωγή προϊόντων.

Απολογισμός

Από πλευράς μας θεωρούμε την εκδήλωση επιτυχημένη, αφού παρευρέθηκαν περί τα 60 άτομα. Από τις απόψεις που συγκεντρώσαμε εξάγαμε αρκετά χρήσιμα σχόλια που θα λάβουμε υπόψη σε μελλοντικές εκδηλώσεις. Θα σας περιμένουμε εκεί, κι ευχαριστούμε και πάλι όσους ήταν μαζί μας.

Πρόσκληση σε Ανοιχτή Συζήτηση: Η ταυτότητα και οι επιδιώξεις των Πληροφορικών σήμερα

Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών σας προσκαλεί σε ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Η ταυτότητα και οι επιδιώξεις των Πληροφορικών σήμερα» που θα λάβει μέρος στο Αμφιθέατρο του Τμήματος μας (στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 19:00 – 21:00.

Η agenda της συζήτησης περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

 • Ο Επαγγελματίας Πληροφορικός (Τμήματα Πληροφορικής στην Ελλάδα – Επαγγελματικά Δικαιώματα – Εθνικό Επιμελητήριο Πληροφορικής και Επικοινωνιών)
 • Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση (Παιδαγωγική Επάρκεια – Η Πληροφορική στο νέο Λύκειο)
 • Μέλλον της Πληροφορικής στην Ελλάδα (Θέσεις εργασίας – Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα)

Σας περιμένουμε έτσι ώστε να γνωριστούμε καλύτερα και να θέσουμε όλοι τις απόψεις μας για ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας.

Παρακαλoύμε δηλώστε συμμετοχή στο facebook event και γνωστοποιήστε την πρόσκληση όπου κρίνετε απαραίτητο.

Ακολουθούν πληροφορίες πρόσβασης.

Read More »

Παρουσίαση «Internship στην Telefonica»

Ο Δημήτρης Κωτσάκος καταγράφει τις εμπειρίες του από το τρίμηνο internship του στην ισπανική Telefónica, σε αυτή την παρουσίαση από την εκδήλωση με θέμα «Εργασία στο Εξωτερικό» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων στις 23/6/2010.

Παρουσίαση «Εργασία στο Εξωτερικό»

Η παρουσίαση του Μανόλη Πλατάκη στην εκδήλωση «Εργασία στο Εξωτερικό» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ στις 23/6/2010.

Εκλογές 2010: Πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων

Προσκαλούμε τους αποφοίτους μας και τα υπόλοιπα μέλη της ακαδημαικής κοινότητας του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στις παρακάτω εκδηλώσεις, που θα λάβουν χώρα την Τετάρτη 23 Ιουνίου, παράλληλα με τις εκλογές του Συλλόγου Αποφοίτων

Ώρα 19:00 – αίθουσα Ζ’
Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Εργασία στο Εξωτερικό»

Αν είστε απόφοιτος του τμήματος και έχετε εργαστεί σε χώρα του εξωτερικού, θα ήταν ιδιαίτερη χαρά μας να συμμετέχετε στην ανοιχτή συζήτηση και σας προτρέπουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας για τον καλύτερο συντονισμό της εκδήλωσης. Και ακόμα, αν γνωρίζετε κάποιον ή κάποια με εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό που θα θέλατε να προσκαλέσουμε στην εκδήλωση, θα ήταν χρήσιμο να μας στειλετε ένα email.

Ώρα 21:00
Party στο προαύλιο της σχολής

Μόλις κλείσουν οι κάλπες και εν αναμονή της ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, συγκεντρωνόμαστε στον προαυλιο χώρο της σχολής για ένα αυτοσχέδιο πάρτυ με μουσική, αναψυκτικά, επαφές με παλιούς συμφοιτητές μας και χαλαρό networking μεταξύ συναδέλφων.

Startup Stories: 3η ενότητα (Πάνελ)

Παρακολουθήστε ολόκληρο το πάνελ του Startup Stories, με τη συμμετοχή των:


Κατεβάστε το βίντεο: Μέρος 1ο (424 MB) | Μέρος 2ο (341 MB).
Δείτε όλα τα βίντεο του Startup Stories στο κανάλι μας στο Vimeo.

Startup Stories: 2η ενότητα (Από τη θεωρία στην πράξη)

Aventurine

Ο Τάσος Φλάμπουρας, ιδρυτικό στέλεχος της Aventurine, μιλάει για την εξάχρονη πορεία της δημιουργίας του Darkfall, του φιλόδοξου online RPG παιχνιδιού που κυκλοφόρησε πρόσφατα με στόχο τη διεθνή αγορά.


Κατεβάστε το βίντεο (325 MB)

Rento

Ο Φώτος Γεωργιάδης αφηγείται την ιστορία του Rento, της καινοτόμου startup εταιρίας που έβαλε στόχο να αλλάξει τον τρόπο που αναζητούμε σπίτι προς ενοικίαση.


Κατεβάστε το βίντεο (262 MB)

Likno Software

Ο Άρης Φιλοκώστας, απόφοιτος του τμήματός μας, παρουσιάζει το success story της εταιρίας Likno που ίδρυσε το 2000, και του βασικού της προιόντος, του AllWebMenus.


Κατεβάστε το βίντεο (261 MB)

Startup Stories: 1η ενότητα (Θεμέλια του τεχνολογικού επιχειρείν)

Χρηματοδότηση της καινοτομίας: η περίπτωση του OpenFund

Γιώργος Τζιραλής και Γιώργος Κασσελάκης, ιδρυτικά μέλη ελληνικού OpenCoffee και εκτελεστικά μέλη Openfund.


Κατεβάστε το βίντεο: Παρουσίαση (290 MB) | Ερωτήσεις Κοινού (141 MB).

Οδηγός του νέου επιχειρηματία: πώς θα ιδρύσετε μια μικρομεσαία επιχείρηση

Γιάννης Βιτζιλαίος, λογιστής-φοροτεχνικός, σύμβουλος επιχειρηματικότητας


Κατεβάστε το βίντεο: Παρουσίαση (267 MB) | Ερωτήσεις Κοινού (123 MB).

Startup Stories: Χαιρετισμοί

Μανόλης Πλατάκης

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων προλογίζει την εκδήλωση.


Κατεβάστε το βίντεο (59 MB).

Παναγιώτης Γεωργιάδης

Ο χαιρετισμός του καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κ. Παναγιώτη Γεωργιάδη.


Κατεβάστε το βίντεο
(134 MB).

Startup Stories: Το δικό σας feedback

Πριν μια εβδομάδα, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του Microsoft Innovation Center, πραγματοποιήθηκε το Startup Stories. Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων έφερε σε επαφή φοιτητές και αποφοίτους με νέους επιχειρηματίες, πρόσφερε πρακτικές συμβουλές και χρήσιμα insights σε εκκολαπτόμενους entrepreneurs και ανέδειξε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής startup κοινότητας. Ο ενθουσιασμός με τον οποίο υποδεχτήκατε το Startup Stories μας χαροποίησε ιδιαίτερα και μας έβαλε σε σκέψεις για τη διοργάνωση και άλλων πρωτοβουλιών παρεμφερούς ενδιαφέροντος στο μέλλον.

Με την ευκαιρία αυτού του post, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους προσκεκλημένους ομιλητές για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συλλόγου. Ευχαριστίες χρωστάμε ακόμη και στον συναπόφοιτο Σπύρο Κακούρη, ο οποίος διεκπεραίωσε τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης.Οι παρουσίασεις και το βιντεοσκοπημένο υλικό από την εκδήλωση θα προστεθούν στο site μέσα στις επόμενες μέρες. Στο μεταξύ, μπορείτε να δειτε φωτογραφίες από το event στο σχετικό album στο facebook.

Αν βρισκόσαστε ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν στο event, παρακαλούμε αφιερώστε λίγο χρόνο για να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα αξιολόγησης. Οι απαντήσεις σας θα μας φανούν χρήσιμες ώστε να γνωρίζουμε ποια σημεία να προσέξουμε στην οργάνωση μελλοντικών εκδηλώσεων.

Μέχρι να μας δοθεί η ευκαιρία να τα ξαναπούμε σε κάποια μικρότερη ή μεγαλύτερη εκδήλωση, συνεχίστε να μεταφέρετε στο Σύλλογο τις παρατηρήσεις και τις ιδέες σας. Στο επανιδείν και καλές γιορτές.

Startup Stories: Ανακοίνωση και πρόγραμμα εκδήλωσης

Ο Σύλλογος Αποφοίτων προσκαλεί φοιτητές κι αποφοίτους του Τμήματος καθώς και λοιπούς ενδιαφερόμενους την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στις 18:00, στο Microsoft Innovation Center, για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση Startup Stories που διοργανώνει εκεί.

Διάφοροι πρωτεργάτες των startups, ιδρυτές εταιριών, νέοι επιστήμονες κι επαγγελματίες, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις, οπότε ελάτε φορτωμένοι με περιέργεια και φιλομαθές πνεύμα. Θα έχετε την ευκαιρία να λύσετε ό,τι απορίες μπορεί να έχετε για το στήσιμο μιας νέας επιχείρησης τεχνολογίας, από τους τρόπους χρηματοδότησης ως τη γραφειοκρατία, και αναμφίβολα μερικές που θα σας γεννηθούν στην πορεία! Θα ακούσετε «ομοιοπαθείς» να μοιράζονται μαζί σας τις εμπειρίες τους και να αφηγούνται τις ιστορίες τους, θα γνωρίσετε μελλοντικές επαγγελματικές επαφές, και θα φωτίσετε λίγο παραπάνω αυτόν τον μυστηριώδη κι ανεξερεύνητο δρόμο που εμφανίζεται ως τρίτη επιλογή στο σταυροδρόμι «ιδιωτικού» και «δημόσιου τομέα»: αυτόν που χτίζεις μόνος σου.

Προσκεκλημένοι ομιλητές

Πρόγραμμα

Διαδικαστικά

Ημέρα: Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009
Ώρα: 18:00
Tόπος: Microsoft Innovation Center
Λεωφ. Βασ. Σοφίας 103 (μετρό: στ. Μέγαρο Μουσικής) [Χάρτης]

Για την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης, παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή στο σχετικό facebook event ή αφήνοντας ένα σχόλιο κάτω από αυτό το post.

Alumni Meetup: Τα πρακτικά

Το απόγευμα της Κυριακής 8/11/2009 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ανοιχτή συνάντηση μελών του Συλλόγου Αποφοίτων. Δεκαπέντε απόφοιτοι, μέλη του συλλόγου και μη, βρέθηκαν για 2μιση ώρες γύρω από το ίδιο τραπέζι και συζήτησαν ζωηρά για τον Σύλλογο Αποφοίτων, για τις έως τώρα δράσεις του και τις μελλοντικές κατευθύνσεις του. Με καθυστέρηση λίγων ημερών, συνοψίζουμε σε αυτό το κείμενο όσα συζητήθηκαν, για τους άτυχους που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν – και φυσικά, αυτοί έχασαν!

Πού βρισκόμαστε

Ο Σύλλογος Αποφοίτων, ο οποίος δέχεται εγγραφές μελών εδώ και περίπου ένα εξάμηνο, αριθμεί σήμερα πάνω από 150 εγγεγραμμένα τακτικά μέλη. Ακόμα μεγαλύτερο είναι ωστόσο το κοινό που προσεγγίζει ο Σύλλογος μέσα από την καθιερωμένη παρουσία του στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter, LinkedIn). Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Facebook, μέσω του οποίου ο Σύλλογος επικοινωνεί με περίπου 500 μέλη, στην πλειοψηφία τους απόφοιτοι του τμήματος μας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτή η μικρή προς το παρόν κοινότητα έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται θετικά στις κινήσεις του Συλλόγου και να δείχνει τη συμπαράστασή της. Φυσικά, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Αλλά, για νέος σύλλογος, δεν τα πάμε κι άσχημα…

Καθηγητικές σχολές

Για περίπου μία ώρα, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων επικεντρώθηκε στο θέμα των καθηγητικών σχολών πληροφορικής. Υπήρξε εκτεταμένη ενημέρωση από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ προς τους παρευρισκόμενους, έγινε συζήτηση και δόθηκαν διευκρινήσεις σχετικά με τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την παιδαγωγική επάρκεια. Τα νεότερα από το μέτωπο των καθηγητικών σχολών δημοσιεύονται σε ξεχωριστή ανάρτηση.

Διαδικτυακές υπηρεσίες

Στη συνάντηση, οι απόφοιτοι ενημερώθηκαν για την πορεία της αναμόρφωσης του δικτυακού τόπου του Συλλόγου Αποφοίτων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος του νέου δικτυακού τόπου θα είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας δικτυακής κοινότητας αποφοίτων, και για το λόγο αυτό σχεδιάζεται να περιλαμβάνει ένα φόρουμ και άλλα community features. Ειδικά το φόρουμ αναμένεται σύντομα να μπει σε φάση beta. Όταν συμβεί αυτό, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση στη mailing list.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο σχεδιασμός μας για την αναμόρφωση του δικτυακού τόπου μας ξεπερνά τα όρια ενός απλού redesign. Κύριος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δικτυακή πλατφορμα που να αντέξει στο χρόνο και να επιτρέψει τν ανάπτυξη και παροχή προηγμένων δικτυακών υπηρεσιών στα μέλη του Συλλόγου. Μια από τις βασικές υπηρεσιες που επιδιώκουμε να παρέχουμε είναι μια ολοκληρωμένη υπηρεσία δημοσίευσης βιογραφικών, και αναζήτησης αγγελιών εργασίας. Ήδη διερευνώνται οι τεχνικές λύσεις που θα επιτρέψουν σε αυτό το εγχείρημα να υλοποιηθεί.

Σε πιο τεχνικά θέματα, για το νέο site του Συλλόγου πρόκειται να μεταβούμε από το WordPress που χρησιμοποιούμε σήμερα στο πολύ ισχυρότερο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου Drupal. Αν υπάρχουν άτομα που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με το ΔΣ του Συλλόγου σε αυτό το project (PHP/Drupal developers, web designers), μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια

Εδώ και λίγο καιρό συζητιέται στους κόλπους του Συλλόγου η ιδέα της διοργάνωσης εκπαιδευτικών παρουσιάσεων, με τεχνικό προσανατολισμό και σεμιναριακό χαρακτήρα, σε τακτική βάση (π.χ. ανά 15ήμερο). Ο στόχος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας θα ήταν να ενθαρρύνει αποφοίτους που ασχολούνται επαγγελματικά με ενδιαφέρουσες τεχνολογίες να προσφέρουν τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία τους σε άλλα μέλη του συλλόγου, αλλά και να φέρει κοντά αποφοίτους με παρόμοια τεχνολογικά ενδιαφέροντα.

Η ιδέα αυτή παρουσιάστηκε στους παρευρισκόμενους του Alumni Meetup, χωρίς πάντως να συναντήσει ιδιαίτερα θερμή υποδοχή. Πάντως, αν υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην πορεία και αν βρεθούν οι εθελοντές που θα στηρίξουν το εγχείρημα, δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσει.

Μετά το πτυχίο τι; (ή «Η μοναξιά του πτυχιούχου»)

Είναι διαπιστωμένο ότι όταν πολλοί νέοι απόφοιτοι μαζεύονται στον ίδιο χώρο, η συζήτηση αυθόρμητα στρέφεται σε ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σχετικά με εργασία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, υποτροφίες… Το meetup της Κυριακής δεν αποτελούσε εξαίρεση. Δεν είναι τυχαίο. Είναι γνωστοί σε όλους οι προβληματισμοί με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος πτυχιούχος στην προσπάθειά του να χαράξει τα επόμενα βήματα της σταδιοδρομίας του. Γνωστή είναι επίσης και η μοναξιά που νιώθει στην προσπάθειά του να βρει απαντήσεις.

Αποτελεί πρωταρχικό κίνητρο για την ίδρυση ενός συλλόγου αποφοίτων και βασικό στόχο της λειτουργίας του, το να προσφέρει στα μέλη του την πληροφόρηση και υποστήριξη που χρειάζονται για να πάρουν αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις. Στο πνεύμα αυτού του στόχου, ήταν αρκετές και ενδιαφέρουσες οι ιδέες που διατύπωσαν οι συμμετέχοντες στο meetup:

 • Δημιουργία ενημερωτικού περιεχομένου (άρθρα, αφιερώματα κτλ.) σχετικά με θέματα όπως μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, υποτροφίες κ.α.
 • Πραγματοποίηση ειδικών ενημερωτικών εκδηλώσεων (π.χ. για μεταπτυχιακά τύπου MBA)
 • Διοργάνωση ημερών καριέρας με τη συμμετοχή εταιριών πληροφορικής, πιθανώς σε ετήσια βάση, μετά από κάθε αποφοίτηση.

Ανεξάρτητες πρωτοβουλίες αποφοίτων

Το πλαίσιο των στόχων και των ενδιαφερόντων του Συλλόγου είναι ήδη αρκετά διευρυμένο. Όπως είναι αυτονόητο, σε τέτοιες περιπτώσεις τα αποθέματα προσωπικού χρόνου και ενέργειας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δεν επαρκούν. Όπως όλα τα συλλογικά εγχειρήματα, έτσι και ο Σύλλογός μας θα κριθεί μακροπρόθεσμα με μέτρο το πλήθος των ατόμων που συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες του από προσωπική επιθυμία και όχι από διοικητική υποχρέωση.

Ήδη από την πρώτη συνεδρίασή του, το ΔΣ έθεσε ως προτεραιότητα την ενθάρρυνση των ανεξάρτητων πρωτοβουλιών των μελών του συλλόγου. Ένα σχήμα που μπορεί να εξυπηρετήσει αυτόν το στόχο είναι αυτό των ομάδων εργασίας. Μια ομάδα εργασίας είναι μια ομάδα ατόμων με κοινό ενδιαφέρον για κάποιον συγκεκριμένο τομέα η θέμα, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΔΣ, αλλά και με όρους αυτονομίας. Το μόνο που χρειάζεται μια ομάδα εργασίας για να συσταθεί είναι έναν συντονιστή, ο οποίος θα αναλάβει την πρωτοβουλία της ίδρυσης της ομάδας στέλνοντας μια σχετική πρόταση στο ΔΣ και ο οποίος στη συνέχεια θα αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας της. Ομάδες για την εκπαίδευση, τα ψηφιακά δικαιώματα, το ελεύθερο λογισμικό ή τη διαχείριση του δικτυακού τόπου του Συλλόγου (web team) είναι μερικά μόνο παραδειγματα ομάδων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Οι ομάδες εργασίας μπορούν να δώσουν την ευκαιρία σε συναπόφοιτους με κοινά ενδιαφέροντα να έρθουν σε επαφή και να συνεργαστούν σε ενδιαφέροντα projects. Ταυτόχρονα, μπορούν να αποτελέσουν όχημα για τη διεύρυνση των πεδίων δράσης του Συλλόγου.

Δημοσιογραφική ομάδα

Η πρόταση για σύσταση δημοσιογραφικής ομάδας είναι μια ιδέα που είχε ξεκινήσει να συζητιέται ήδη από το προηγούμενο, υπηρεσιακό ΔΣ. Μια δημοσιογραφική ομάδα θα μπορούσε να συσταθεί και να λειτουργήσει στο γενικότερο πλαίσιο των ομάδων εργασίας που περιγράψαμε παραπάνω, και θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση των μελών του συλλόγου. Ενδεικτικά, και σε σειρά αυξανόμενης δυσκολίας, μια δημοσιογραφική ομάδα θα μπορούσε να καταπιαστεί με:

 • τη σύνταξη ενός τακτικού ηλεκτρονικού newsletter, που θα μπορούσε να εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους (ενήμέρωση για τις δράσεις του Συλλόγου, ανάδειξη των πιο χρήσιμων δημοσιεύσεων από το ηλεκτρονικό φόρουμ του Συλλόγου Αποφοίτων, αποδελτίωση σημαντικών ειδήσεων από το χώρο της αγοράς πληροφορικής κ.α.)
 • την παραγωγή πρωτότυπου υλικού (άρθρα, συνεντεύξεις, blog posts) για τον δικτυακό τόπο του Συλλόγου.
 • τη δημιουργία περιοδικού

Η σύσταση δημοσιογραφικής ομάδας, εκτός από χρήσιμη για τη λειτουργία του Συλλόγου, είναι ενδεχομένως και ρεαλιστική ως στόχος, δεδομένου ότι στο σύλλογο συμμετέχουν ενεργά άτομα που διαθέτουν σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία, έχοντας εμπλακεί σε ανάλογες ομάδες στο παρελθόν. Επιπλέον, στο meetup, δύο απόφοιτοι έδειξαν διάθεση να συμμετάσχουν σε μια δημοσιογραφική ομάδα, εφόσον αυτή συσταθεί.

Ευχαριστούμε θερμά όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους στη συνάντηση της Κυριακής και εμπλούτισαν τη συζήτηση με χρήσιμο feedback.

Όσο για το Alumni Meetup, δεν τελείωσε. Συνεχίζεται στα σχόλια.

Alumni Meetup: Κυριακή 8/11 στις 7μμ

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων σας προσκαλεί να συμμετέχετε στην ανοιχτή συνάντηση μελών (Alumni Meetup) που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8/11. Στο Alumni Meetup θα έχετε την ευκαιρία

 • να πληροφορηθείτε από πρώτο χέρι για τα πεπραγμένα του Συλλόγου
 • να μάθετε πρώτοι και να συζητήσετε για δράσεις του Συλλόγου που βρίσκονται σε εξέλιξη
 • να καταθέσετε τις δικές σας ιδέες και προτάσεις

Ατζέντα

Η ατζέντα της συνάντησης παραμένει ανοιχτή ως την τελευταία στιγμή. Μπορείτε να προτείνετε νέα θέματα για συζήτηση στο χώρο των σχολίων. Μέχρι αυτή τη στιγμή, η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

 1. Τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των καθηγητικών σχολών.
 2. Τρέχουσες δράσεις του Συλλόγου Αποφοίτων
 3. Ανάπτυξη δικτυακού community και δικτυακών υπηρεσιών του Συλλόγου Αποφοίτων
 4. Διοργάνωση εκπαιδευτικών παρουσιάσεων/σεμιναρίων
 5. Πρόταση για σύσταση δημοσιογραφικής ομάδας

Διαδικαστικά

Ημέρα: Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009
Ώρα: 19:00
Tόπος: Costa Coffee στη στοά Κοραή
Κοραή 4 & Σταδίου 30 (μετρό: στ. Πανεπιστήμιο) [Χάρτης]

Για να μας βοηθήσετε στην καλύτερη οργάνωση της συνάντησης, παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή στο αντίστοιχο facebook event ή αφήνοντας ένα σχόλιο κάτω από αυτό το post.

Ανοιχτή Συζήτηση: Επαγγελματικές Προοπτικές των Αποφοίτων Πληροφορικής