Alumni Meetup: Τα πρακτικά

Το απόγευμα της Κυριακής 8/11/2009 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ανοιχτή συνάντηση μελών του Συλλόγου Αποφοίτων. Δεκαπέντε απόφοιτοι, μέλη του συλλόγου και μη, βρέθηκαν για 2μιση ώρες γύρω από το ίδιο τραπέζι και συζήτησαν ζωηρά για τον Σύλλογο Αποφοίτων, για τις έως τώρα δράσεις του και τις μελλοντικές κατευθύνσεις του. Με καθυστέρηση λίγων ημερών, συνοψίζουμε σε αυτό το κείμενο όσα συζητήθηκαν, για τους άτυχους που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν – και φυσικά, αυτοί έχασαν!

Πού βρισκόμαστε

Ο Σύλλογος Αποφοίτων, ο οποίος δέχεται εγγραφές μελών εδώ και περίπου ένα εξάμηνο, αριθμεί σήμερα πάνω από 150 εγγεγραμμένα τακτικά μέλη. Ακόμα μεγαλύτερο είναι ωστόσο το κοινό που προσεγγίζει ο Σύλλογος μέσα από την καθιερωμένη παρουσία του στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter, LinkedIn). Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Facebook, μέσω του οποίου ο Σύλλογος επικοινωνεί με περίπου 500 μέλη, στην πλειοψηφία τους απόφοιτοι του τμήματος μας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτή η μικρή προς το παρόν κοινότητα έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται θετικά στις κινήσεις του Συλλόγου και να δείχνει τη συμπαράστασή της. Φυσικά, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Αλλά, για νέος σύλλογος, δεν τα πάμε κι άσχημα…

Καθηγητικές σχολές

Για περίπου μία ώρα, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων επικεντρώθηκε στο θέμα των καθηγητικών σχολών πληροφορικής. Υπήρξε εκτεταμένη ενημέρωση από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ προς τους παρευρισκόμενους, έγινε συζήτηση και δόθηκαν διευκρινήσεις σχετικά με τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την παιδαγωγική επάρκεια. Τα νεότερα από το μέτωπο των καθηγητικών σχολών δημοσιεύονται σε ξεχωριστή ανάρτηση.

Διαδικτυακές υπηρεσίες

Στη συνάντηση, οι απόφοιτοι ενημερώθηκαν για την πορεία της αναμόρφωσης του δικτυακού τόπου του Συλλόγου Αποφοίτων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος του νέου δικτυακού τόπου θα είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας δικτυακής κοινότητας αποφοίτων, και για το λόγο αυτό σχεδιάζεται να περιλαμβάνει ένα φόρουμ και άλλα community features. Ειδικά το φόρουμ αναμένεται σύντομα να μπει σε φάση beta. Όταν συμβεί αυτό, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση στη mailing list.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο σχεδιασμός μας για την αναμόρφωση του δικτυακού τόπου μας ξεπερνά τα όρια ενός απλού redesign. Κύριος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δικτυακή πλατφορμα που να αντέξει στο χρόνο και να επιτρέψει τν ανάπτυξη και παροχή προηγμένων δικτυακών υπηρεσιών στα μέλη του Συλλόγου. Μια από τις βασικές υπηρεσιες που επιδιώκουμε να παρέχουμε είναι μια ολοκληρωμένη υπηρεσία δημοσίευσης βιογραφικών, και αναζήτησης αγγελιών εργασίας. Ήδη διερευνώνται οι τεχνικές λύσεις που θα επιτρέψουν σε αυτό το εγχείρημα να υλοποιηθεί.

Σε πιο τεχνικά θέματα, για το νέο site του Συλλόγου πρόκειται να μεταβούμε από το WordPress που χρησιμοποιούμε σήμερα στο πολύ ισχυρότερο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου Drupal. Αν υπάρχουν άτομα που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με το ΔΣ του Συλλόγου σε αυτό το project (PHP/Drupal developers, web designers), μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια

Εδώ και λίγο καιρό συζητιέται στους κόλπους του Συλλόγου η ιδέα της διοργάνωσης εκπαιδευτικών παρουσιάσεων, με τεχνικό προσανατολισμό και σεμιναριακό χαρακτήρα, σε τακτική βάση (π.χ. ανά 15ήμερο). Ο στόχος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας θα ήταν να ενθαρρύνει αποφοίτους που ασχολούνται επαγγελματικά με ενδιαφέρουσες τεχνολογίες να προσφέρουν τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία τους σε άλλα μέλη του συλλόγου, αλλά και να φέρει κοντά αποφοίτους με παρόμοια τεχνολογικά ενδιαφέροντα.

Η ιδέα αυτή παρουσιάστηκε στους παρευρισκόμενους του Alumni Meetup, χωρίς πάντως να συναντήσει ιδιαίτερα θερμή υποδοχή. Πάντως, αν υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην πορεία και αν βρεθούν οι εθελοντές που θα στηρίξουν το εγχείρημα, δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσει.

Μετά το πτυχίο τι; (ή «Η μοναξιά του πτυχιούχου»)

Είναι διαπιστωμένο ότι όταν πολλοί νέοι απόφοιτοι μαζεύονται στον ίδιο χώρο, η συζήτηση αυθόρμητα στρέφεται σε ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σχετικά με εργασία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, υποτροφίες… Το meetup της Κυριακής δεν αποτελούσε εξαίρεση. Δεν είναι τυχαίο. Είναι γνωστοί σε όλους οι προβληματισμοί με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος πτυχιούχος στην προσπάθειά του να χαράξει τα επόμενα βήματα της σταδιοδρομίας του. Γνωστή είναι επίσης και η μοναξιά που νιώθει στην προσπάθειά του να βρει απαντήσεις.

Αποτελεί πρωταρχικό κίνητρο για την ίδρυση ενός συλλόγου αποφοίτων και βασικό στόχο της λειτουργίας του, το να προσφέρει στα μέλη του την πληροφόρηση και υποστήριξη που χρειάζονται για να πάρουν αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις. Στο πνεύμα αυτού του στόχου, ήταν αρκετές και ενδιαφέρουσες οι ιδέες που διατύπωσαν οι συμμετέχοντες στο meetup:

  • Δημιουργία ενημερωτικού περιεχομένου (άρθρα, αφιερώματα κτλ.) σχετικά με θέματα όπως μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, υποτροφίες κ.α.
  • Πραγματοποίηση ειδικών ενημερωτικών εκδηλώσεων (π.χ. για μεταπτυχιακά τύπου MBA)
  • Διοργάνωση ημερών καριέρας με τη συμμετοχή εταιριών πληροφορικής, πιθανώς σε ετήσια βάση, μετά από κάθε αποφοίτηση.

Ανεξάρτητες πρωτοβουλίες αποφοίτων

Το πλαίσιο των στόχων και των ενδιαφερόντων του Συλλόγου είναι ήδη αρκετά διευρυμένο. Όπως είναι αυτονόητο, σε τέτοιες περιπτώσεις τα αποθέματα προσωπικού χρόνου και ενέργειας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δεν επαρκούν. Όπως όλα τα συλλογικά εγχειρήματα, έτσι και ο Σύλλογός μας θα κριθεί μακροπρόθεσμα με μέτρο το πλήθος των ατόμων που συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες του από προσωπική επιθυμία και όχι από διοικητική υποχρέωση.

Ήδη από την πρώτη συνεδρίασή του, το ΔΣ έθεσε ως προτεραιότητα την ενθάρρυνση των ανεξάρτητων πρωτοβουλιών των μελών του συλλόγου. Ένα σχήμα που μπορεί να εξυπηρετήσει αυτόν το στόχο είναι αυτό των ομάδων εργασίας. Μια ομάδα εργασίας είναι μια ομάδα ατόμων με κοινό ενδιαφέρον για κάποιον συγκεκριμένο τομέα η θέμα, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΔΣ, αλλά και με όρους αυτονομίας. Το μόνο που χρειάζεται μια ομάδα εργασίας για να συσταθεί είναι έναν συντονιστή, ο οποίος θα αναλάβει την πρωτοβουλία της ίδρυσης της ομάδας στέλνοντας μια σχετική πρόταση στο ΔΣ και ο οποίος στη συνέχεια θα αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας της. Ομάδες για την εκπαίδευση, τα ψηφιακά δικαιώματα, το ελεύθερο λογισμικό ή τη διαχείριση του δικτυακού τόπου του Συλλόγου (web team) είναι μερικά μόνο παραδειγματα ομάδων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Οι ομάδες εργασίας μπορούν να δώσουν την ευκαιρία σε συναπόφοιτους με κοινά ενδιαφέροντα να έρθουν σε επαφή και να συνεργαστούν σε ενδιαφέροντα projects. Ταυτόχρονα, μπορούν να αποτελέσουν όχημα για τη διεύρυνση των πεδίων δράσης του Συλλόγου.

Δημοσιογραφική ομάδα

Η πρόταση για σύσταση δημοσιογραφικής ομάδας είναι μια ιδέα που είχε ξεκινήσει να συζητιέται ήδη από το προηγούμενο, υπηρεσιακό ΔΣ. Μια δημοσιογραφική ομάδα θα μπορούσε να συσταθεί και να λειτουργήσει στο γενικότερο πλαίσιο των ομάδων εργασίας που περιγράψαμε παραπάνω, και θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση των μελών του συλλόγου. Ενδεικτικά, και σε σειρά αυξανόμενης δυσκολίας, μια δημοσιογραφική ομάδα θα μπορούσε να καταπιαστεί με:

  • τη σύνταξη ενός τακτικού ηλεκτρονικού newsletter, που θα μπορούσε να εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους (ενήμέρωση για τις δράσεις του Συλλόγου, ανάδειξη των πιο χρήσιμων δημοσιεύσεων από το ηλεκτρονικό φόρουμ του Συλλόγου Αποφοίτων, αποδελτίωση σημαντικών ειδήσεων από το χώρο της αγοράς πληροφορικής κ.α.)
  • την παραγωγή πρωτότυπου υλικού (άρθρα, συνεντεύξεις, blog posts) για τον δικτυακό τόπο του Συλλόγου.
  • τη δημιουργία περιοδικού

Η σύσταση δημοσιογραφικής ομάδας, εκτός από χρήσιμη για τη λειτουργία του Συλλόγου, είναι ενδεχομένως και ρεαλιστική ως στόχος, δεδομένου ότι στο σύλλογο συμμετέχουν ενεργά άτομα που διαθέτουν σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία, έχοντας εμπλακεί σε ανάλογες ομάδες στο παρελθόν. Επιπλέον, στο meetup, δύο απόφοιτοι έδειξαν διάθεση να συμμετάσχουν σε μια δημοσιογραφική ομάδα, εφόσον αυτή συσταθεί.

Ευχαριστούμε θερμά όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους στη συνάντηση της Κυριακής και εμπλούτισαν τη συζήτηση με χρήσιμο feedback.

Όσο για το Alumni Meetup, δεν τελείωσε. Συνεχίζεται στα σχόλια.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*