Event AIESEC για πρακτικές στο εξωτερικό

Μας ζητήθηκε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους αποφοίτους για την εκδήλωση της AIESEC σχετικά με τα προγράμματα πρακτικής εργασίας στο εξωτερικό που παρέχει, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 στις 13:00 στην αίθουσα Α1 του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης:

Θέλεις να εργαστείς στο εξωτερικό πάνω στο αντικείμενο σου;

Η AIESEC σου προσφέρει αυτή την ευκαιρία. Με εμπειρία πάνω από 60 χρόνια στον τομέα της πρακτικής άσκησης και με ένα δίκτυο συνεργατών σε πάνω από 110χώρες έχεις την δυνατότητα να ζήσεις και να δουλέψεις σε μια ξένη χώρα.

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος εθελοντικός παγκόσμιος οργανισμός που διοικείται από, και απευθύνεται εξ ολοκλήρου, σε φοιτητές. Στην Ελλάδα υπάρχει από το 1956 και προσφέρει εμπειρίες στο εξωτερικό (πρακτική άσκηση, εθελοντική εργασία, συνέδρια) και ηγετικές ευκαιρίες (συμμετοχή σε ομάδες μέσα στον οργανισμό).

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα προγράμματα που προσφέρουμε, έλα στην ενημερωτική παρουσίαση την Παρασκευή 13:00, στην αίθουσα Α1 στο κτίριο της Πληροφορικής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου .

Όποιος ενδιαφέρεται ας παρευρεθεί στην εκδήλωση για να ενημερωθεί περαιτέρω.

Ερωτηματολόγιο για τις επόμενες κινήσεις του Συλλόγου

Παρουσίαση του Συλλόγου στην υποδοχή πρωτοετών

Σήμερα στην υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών του Τμήματός μας μοιράστηκαν φυλλάδια με πληροφορίες για το Σύλλογο Αποφοίτων και μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου μας, χαιρετίζοντας τους πρωτοετείς φοιτητές. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Τμήματος Καθηγητή κ. Παναγιώτη Γεωργιάδη που μας έδωσε βήμα σε αυτή την εκδήλωση.

Ομιλία του προέδρου:

Καλημέρα σας, ονομάζομαι Δημήτρης Ράπτης και είμαι ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος.

Καταρχάς, θέλω να σας συγχαρώ (με τη σειρά μου) για την επιτυχία και εισαγωγή σας στο αρχαιότερο και πιο αξιώνυμο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς επίσης και για την επιλογή σας να ασχοληθείτε με την Επιστήμη των Υπολογιστών.

Σε μια συντηρητική κοινωνία όπως η ελληνική, όπου αυτά τα χαρακτηριστικά της εντείνονται λόγω της οικονομικής συγκυρίας, η επιλογή να στραφείτε σε μια προοδευτική επιστήμη όπως η Πληροφορική κάθε άλλο παρά αυτονόητη ήταν.

Οι διαδεδομένοι τρόποι σκέψεις, ο φόβος της ανασφάλειας, η επιθυμία του σίγουρου, είναι όλα πράγματα με τα οποία θα έρθετε αντιμέτωποι. Ο μεγαλύτερος από τους παρόντες φόβους είναι αυτός της αλλαγής. Το ζήτημα είναι να ξεπεραστεί αυτός ο φόβος γιατί ο κόσμος χρειάζεται την αλλαγή, επιζητεί το μη δοκιμασμένο κι άπειρο, και χρειάζεται το άγνωστο, το νέο. Εσείς μπορείτε να είστε αυτό το νέο.

Έχετε ήδη κάνει το πρώτο βήμα, με την είσοδό σας στο Τμήμα μας που αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα 100 καλύτερα τμήματα Πληροφορικής στον κόσμο.

Κι ευελπιστούμε ότι εμείς, οι απόφοιτοι και παλιοί συνάδελφοί σας, θα μπορέσουμε να σας στηρίξουμε στην υπόλοιπη πορεία σας. Με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την υποστήριξη των μελών και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων θα προσπαθήσουμε να προβάλλουμε εσάς και να συνδέσουμε τους αποφοίτους με την αγορά εργασίας.

Στα φυλλάδια που σας έχουμε μοιράσει θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Σύλλογο και τη βοήθεια που θέλουμε να σας παρέχουμε.

Αυτά από μένα, καλή τύχη σε όλους σας και σας ευχαριστώ πολύ.

Χαιρετισμός του προέδρου προς τους πρωτοετείς φοιτητές

Καλημέρα σας,

Είμαι ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων, σας καλωσορίζω στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία.

Στις μέρες μας, επιχειρείται συστηματικά και περισσότερο από ποτέ η απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου αλλά στέκομαι εδώ σήμερα ανάμεσά σας όντας βέβαιος πως είστε έτοιμοι να τους διαψεύσετε και πως το τμήμα μας θα κάνει τα πάντα για να σας βοηθήσει.

Δυστυχώς ο δρόμος μπροστά σας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Παραδείγματος χάριν όταν πριν από μερικά χρόνια ήμουν στη θέση σας αυτό το αμφιθέατρο δεν υπήρχε (ούτε και τα άλλα δύο φυσικά) και έπρεπε να κάνουμε μαθήματα τα βράδια στο βιολογικό, κάπου μακριά στην πανεπιστημιούπολη.

Με κάποια από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε όταν με το καλό αποφοιτήσετε σε μερικά χρόνια καταπιάνεται ο νεοσύστατος σύλλογος μας. Λειτουργώντας για πρώτη χρονιά με εκλεγμένο Δ.Σ. κάνει τις πρώτες του προσπάθειες για να εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση του αποφοίτου στην αγορά εργασίας. Πιο συγκεκριμένα οργανώνουμε εκδηλώσεις πάσης φύσεως που αφορούν τις διεξόδους των αποφοίτων καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια, προβάλλουμε το τμήμα μας προς τα έξω, φέρνουμε τους αποφοίτους πιο κοντά, αλιεύουμε ευκαιρίες εργασίας και μαχόμαστε για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

[Στο μέτωπο των επαγγελματικών δικαιωμάτων υπήρξε πρόσφατα μια κερδισμένη μάχη για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό ΦΕΚ στην ιστοσελίδα του τμήματος. Δυστυχώς, η θερινή, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, βουλή μας επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη. Αναγνώρισε με νόμο το τμήμα Διδακτικής της Ψηφιακής Τεχνολογίας του ΠΑ.ΠΕΙ. ως το μοναδικό τμήμα Πληροφορικής που είναι ταυτόχρονα και καθηγητική σχολή παρά τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ περί του αντιθέτου. Αυτό δημιουργεί αποφοίτους Πληροφορικής δύο ταχυτήτων καθότι η διάταξη αυτή τοποθετεί τους αποφοίτους του εν λόγω τμήματος στην κορυφή του πίνακα του ΑΣΕΠ. Οι θέσεις διορισμού είναι τόσο λίγες που τελικά θα καταλαμβάνονται μόνο από εκείνους έως ότου ανατραπεί αυτή η νομοθετική ρύθμιση.]

Αν όλα αυτά σας φαίνονται μακρινά και άγνωστα ελάτε να τα συζητήσουμε. Περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και ενημέρωση για τις εξελίξεις μπορείτε να μαθαίνετε από το σύλλογό μας, την ιστοσελίδα του και τη mailing list. Φυσικά, μπορείτε και πρέπει να συμμέτεχετε με το Σύλλογο σας, το Σύλλογο Φοιτητών, στην προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει και θα ενταθεί το ερχόμενο διάστημα για την αναίρεση αυτής της αδικίας.

Όσο είστε προπτυχιακοί φοιτητές μπορείτε να γραφτείτε στο σύλλογό μας ως δόκιμα μέλη. Σας καλούμε επίσης να συμμέχετε στις εκδηλώσεις που θα διοργανώνουμε και να μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε μας για ό,τι σας απασχολεί για το άμεσο και το απώτερο μέλλον. Η ιστοσελίδα μας είναι alumniclub.di.uoa.gr ενώ μπορείτε να μας βρείτε και σε facebook, twitter και linkedin.

Αυτά από μένα, καλή τύχη σε όλους. Ευχαριστώ πολύ.

Υ.Γ. Με το παραπάνω κείμενο (εξαιρουμένης της παραγράφου σε [] για λόγους απλότητας και έλλειψης χρόνου) απευθύνθηκα στους πρωτοετείς φοιτητές στη χτεσινή τελετή.

Υ.Γ.2 Ευχαριστώ τον πρόεδρο του τμήματος Καθηγητή κ. Σφηκόπουλο που έδωσε βήμα στο σύλλογό μας στην εκδήλωση υποδοχής των πρωτοετών.

Είμαστε στον αέρα

Εγκαινιάζοντας το blog του Συλλόγου Αποφοίτων, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχές μου για μακροημέρευση στην προσπάθεια αυτή.  Ταυτόχρονα, χαιρετίζω και υπογραμμίζω τη συμβολή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών που στάθηκαν αρωγοί στα πρώτα βήματα του Συλλόγου Αποφοίτων.

Αναγκαία (πιθανότατα και ικανή) συνθήκη για έναν πετυχημένο Σύλλογο Αποφοίτων είναι η ενεργός συμμετοχή όλων μας. Μπορούμε και πρέπει να συνδράμουμε στη βελτίωση των  εργασιακών συνθηκών στο χώρο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών. Μπορούμε και πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικότεροι και αποδοτικότεροι. Μπορούμε και πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι σε εξωστρεφείς πρωτοβουλίες. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα…

Ο Σύλλογος Αποφοίτων δημιουργήθηκε από εμάς για εμάς! Ώρα για δράση!

Ο Βαγγέλης Δούρος είναι αντιπρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων