Ενημέρωση προς τον Σύλλογο Προπτυχιακών για την Παιδαγωγική Επάρκεια

Αποστείλαμε ενημέρωση προς τον Σύλλογο Προπτυχιακών του Τμήματός μας έτσι ώστε να γνωρίζουν τις εξελίξεις, τις κινήσεις και τις προσπάθειες γύρω από το ζήτημα της Παιδαγωγικής Επάρκειας και των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σχετικά με την παιδαγωγική επάρκεια των αποφοίτων πληροφορικής γενικότερα και του Τμήματός μας ειδικότερα, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις μέχρι τώρα κινήσεις του Συλλόγου Αποφοίτων πάνω στο θέμα.

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, το καλοκαίρι του 2009 το Υπουργείο Παιδείας πέρασε μια τροπολογία με την οποία το τμήμα Διδακτικής της Ψηφιακής Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων (που πρόσφατα μετονομάστηκε σε «Ψηφιακών Συστημάτων»), και μόνο αυτό, αναγνωρίζεται ως καθηγητική σχολή. Αυτό σημαίνει πως οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου τμήματος είναι οι μόνοι απόφοιτοι πληροφορικής στην Ελλάδα που αποκτούν παιδαγωγική επάρκεια αυτόματα.

Η τροπολογία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλά σωματεία του χώρου της πληροφορικής της χώρας, καθώς όχι μόνο φοιτά στο ευνοημένο τμήμα η κόρη του τότε υφυπουργού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρου Λυκουρέντζου, αλλά το πρόγραμμα σπουδών του ευνοημένου τμήματος παρουσιάζεται να μη διαφέρει σημαντικά στην πραγματική παιδαγωγική επάρκεια που δίνει στους φοιτητές του.

Μέχρι στιγμής ίσχυε πως οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι, χάρις στην επάρκεια που έχουν, προκρίνονται πάνω από δικούς μας αποφοίτους χωρίς μετεκπαίδευση π.χ. σε ΑΣΠΑΙΤΕ, στις σχετικές κατατάξεις του ΑΣΕΠ και στις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων. Με τις νέες κινήσεις του Υπουργείου (Ν.3848/2010) όσοι απόφοιτοι δεν έχουν παιδαγωγική επάρκεια δεν θα έχουν το δικαίωμα καν να δώσουν εξετάσεις ΑΣΕΠ για το διορισμό τους για τους επόμενους δύο ΑΣΕΠ (έως το 2014). Θα πρέπει να αποφοιτήσουν και από την ΑΣΠΑΙΤΕ ή από παιδαγωγικό τμήμα. Από το 2014 και μετά πιθανολογείται ότι θα εισαχθεί πρόσθετος κύκλος μαθημάτων για την απόκτηση πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.

Ο Σύλλογός μας έχει κάνει κινήσεις για την ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση του κοινού στο ζήτημα (μέσω και συμμετοχής του προηγουμένου προέδρου μας σε τηλεοπτική εκπομπή), κι έχει έρθει σε επαφή με την ηγεσία του Υπουργείου, χωρίς μέχρι στιγμής τα απαιτούμενα αποτελέσματα.

Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας: http://alumniclub.di.uoa.gr/rights.html

Θα είναι προς το όφελος των φοιτητών κι αποφοίτων του Τμήματος να εργαστούμε και οι δύο Σύλλογοι για την ανατροπή αυτής της αδικίας.

Σας ευχαριστούμε,

Δημήτρης Ράπτης,
Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Αποφοίτων

Σταματίνα Θωμαΐδου,
Γενική Γραμματέας ΔΣ Συλλόγου Αποφοίτων

Απάντηση Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την Παιδαγωγική Επάρκεια

Σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής που είχε αποστείλει ο Σύλλογος Αποφοίτων στο Υπουργείο Παιδείας για τo ζήτημα της Παιδαγωγικής Επάρκειας, λάβαμε απαντητική επιστολή. (Δείτε τη σε μορφή εικόνας)

Με την παρακάτω διασαφήνιση του Υπουργείου, γίνεται προφανής η συνεχιζόμενη αδικία κατά των αποφοίτων μας. Ο Σύλλογος συνεχίζει τις κινήσεις για την επίλυση του ζητήματος.

Μαρούσι, 4-10-2010

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε αίτημα

Σε απάντηση αιτήματός σας, σχετικά με την αναγνώριση της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Μετά την αριθμ. 5/4-3-09 Πράξη του Συντονιστικού Συμβουλίου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, με την οποία αναγνωρίζεται  το προσόν της Παιδαγωγικής και Διδακτικής επάρκειας μόνο στους αποφοίτους του Τμήματος Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με το άρθρο 39 παρ. 1 του ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α), προστέθηκε στις καθηγητικές σχολές της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 3194/2003 (ΦΕΚ 267 Α) και το ανωτέρω τμήμα από τον κλάδο ΠΕ19 Πληροφορικής Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Κατ’επέκταση, και από την έναρξη ισχύος του προμνησθέντος νόμου, οι πτυχιούχοι μόνο του ανωτέρου τμήματος του κλάδου ΠΕ19 διορίζονται και προσλαμβάνονται ως εκπαιδευτικοί στην Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση χωρίς την απαίτηση πρόσθετου πτυχίου παιδαγωγικής κατάρτισης.

Το θέμα της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας των υποψήφιων εκπαιδευτικών έχει πρόσφατα ρυθμιστεί με τις διατάξεις του άρθρου 2 και τις μεταβατικές διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010.

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Κ. ΠΟΥΛΙΑ

Επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας για τo ζήτημα της Παιδαγωγικής Επάρκειας

Με αφορμή το ζήτημα της Παιδαγωγικής Επάρκειας και των «καθηγητικών σχολών»,  ο Σύλλογος απέστειλε νέα επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας. Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της επιστολής(ή κατεβάστε την σε pdf).

Read More »

Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης

Αγαπητοί συναπόφοιτοι,

Οι φήμες για τις οποίες σας είχαμε μιλήσει επιβεβαιώθηκαν. Το υπουργείο παιδείας «ξηλώνει» τις καθηγητικές σχολές και στη θέση τους θεσμοθετεί το πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης. Πιο συγκεκριμένα:

1.  Αρχική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών – καθιέρωση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Κατάρτισης.

Για να συμμετέχει υποψήφιος εκπαιδευτικός σε πανελλήνιο διαγωνισμό για την είσοδό του στην εκπαίδευση θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης. Η παιδαγωγική κατάρτιση παρέχεται : α) με πρόγραμμα στο πλαίσιο των σπουδών που ξεκινά σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα ΑΕΙ άμεσα ή μετά την αποφοίτηση, ενταγμένο στα Προγράμματα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων με τη μορφή «Ειδικού Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής», ή  β) Μέσω της απόκτησης Μεταπτυχιακού Τίτλου Ειδίκευσης στην Παιδαγωγική, τις Επιστήμες της Αγωγής, ή τις Επιστήμες της Εκπαίδευσης.

Μπορείτε να δείτε όλο το νομοσχέδιο εδώ. Το «πολυνομοσχέδιο» συζητήθηκε σήμερα Τρίτη 20 Απριλίου στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής και πάει σύντομα προς ψήφιση.

Επιστολή προέδρων τμημάτων Πληροφορικής προς το Υπουργείο Παιδείας για τις «καθηγητικές σχολές»

Αγαπητοί απόφοιτοι,

Κατόπιν δικών μας πιέσεων, οι πρόεδροι των πανεπιστημιακών τμημάτων Πληροφορικής,  με την πρωτοβουλία και την καθοδήγηση του προέδρου του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ κ. Σφηκόπουλου, απέστειλαν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο για το γνωστό θέμα που αφορά τις «καθηγητικές σχολές«. Η επιστολή αυτή δεν έχει ακόμα απαντηθεί όπως άλλωστε δεν έχει απαντηθεί και η αντίστοιχη επιστολή του Συλλόγου μας.

Εν τούτοις, πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου παιδείας αναφέρουν πως τη σιωπή αυτή θα ακολουθήσει ριζική αναδιάρθρωση του καθεστώτος των καθηγητικών σχολών. Μένει απλά να δούμε αν θα επαληθευτούν και αν αυτό θα συμβεί εγκαίρως, πριν δηλαδή τις νέες προκηρύξεις.

Συνεχιζόμενη κινητικότητα για τις καθηγητικές σχολές

Το γνωστό πλέον ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας των καθηγητικών σχολών πληροφορικής παραμένει στην επικαιρότητα καθώς, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες είχαμε την πρώτη εφαρμογή της γνωστής τροπολογίας Λυκουρέντζου, με την ανακοίνωση των πινάκων κατάταξης αναπληρωτών και ωρομισθίων ΠΕ19/20. Από τα δεδομένα των πινάκων προκύπτει ότι οι ευνοημένοι της τροπολογίας που αναρριχήθηκαν στους πίνακες χάρη σε αυτή είναι τουλάχιστον 170. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, χάρη στην τροπολογία, οι αναπληρωτές που θα τοποθετηθούν στα σχολεία κατά το τρέχον σχολικό έτος θα προέρχονται στην πλειονότητά τους από μία και μοναδική σχολή, το τμήμα ΔΤΨΣ του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Πίνακες αναπληρωτων ΠΕ19 με παιδαγωνική κατάρτιση 2006-2009

Μετά τη δημοσίευση των πινάκων, ένας μεγάλος αριθμός θιγόμενων καθηγητών προχώρησε σε κατάθεση ενστάσεων. Εφόσον οι ενστάσεις δεν γίνουν δεκτές, οι καθηγητές έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων εξακολουθεί να ασχολείται ενεργά με το θέμα, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με καθηγητές πληροφορικής και επιδιώκει να ενημερώνεται και να παρεμβαίνει. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, τη Δευτέρα 9/11, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων είχε συνάντηση στο χώρο του ΥΠΕΠΘ με τον κ. Θ. Σακαλίδη, τακτικό μέλος του ΚΥΣΔΕ και τον κ. Κ. Κουτρουμάνο, γενικό διευθυντή διοίκησης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων άκουσε τις θέσεις των στελεχών του ΥΠΕΠΘ και επιπλέον ζήτησε και έλαβε την υπόσχεση από την πολιτική ηγεσία για μια μελλοντική συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Πανάρετο.

Το μεγάλο στοίχημα για τους πληροφορικούς αυτή τη στιγμή είναι να δοθεί λύση στο ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας, έστω και προσωρινή, πριν τον Φεβρουάριο του 2010 που θα εκδοθούν οι νέες προκηρύξεις για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ — και σε αυτή την κατεύθυνση στρέφονται πλέον οι προσπάθειές μας.

Ο «Κίτρινος Τύπος» για τις καθηγητικές σχολές

Την Δευτέρα 12/10/2009 ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανόλης Πλατάκης και οι καθηγήτριες πληροφορικής Ελισάβετ Σολανάκη και Γεωργία Οικονομίδου βρέθηκαν στο πλατό της εκπομπής Κίτρινος Τύπος του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και μίλησαν για την πρόσφατη τροπολογία που αφορά τις καθηγητικές σχολές πληροφορικής.

Παρακολουθήστε αποσπάσματα από την εκπομπή στο παρακάτω βίντεο.

Κίτρινος Τύπος: Καθηγητικές Σχολές Πληροφορικής (12/10/2009) από το DI Alumni Club στο Vimeo.
Κατεβάστε το βίντεο (180 MB). Δείτε το κανάλι μας στο Vimeo και στο Youtube.

Αν έχετε ερωτήματα ή ζητάτε διευκρινήσεις σχετικά με την τροπολογία για τις καθηγητικές σχολές και όσα αναφέρονται στο βίντεο, αφήστε σχόλιο ή στείλτε μήνυμα στο email του Συλλόγου και θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε άμεσα.

Νεότερες εξελίξεις και εκδήλωση για τις «καθηγητικές σχολές»

Με την τροπολογία που αναγνωρίζει επιλεκτικά ως καθηγητική σχολή πληροφορικής μόνο το τμήμα ΔΤΨΣ του Πανεπιστημίου Πειραιά –η οποία μας απασχόλησε έντονα στη διάρκεια του καλοκαιριού– να έχει πλέον ψηφιστεί από τη Βουλή, η κοινότητα των καθηγητών πληροφορικής βρίσκεται σε αναβρασμό, εξετάζοντας τις επόμενες κινήσεις της.

Λίγες μέρες πριν από την τελική ψήφιση της τροπολογίας, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας είχε προχωρήσει στην σύνταξη υπομνήματος με αποδέκτη το Υπουργείο Παιδείας, με το οποίο ζητούσε την απόσυρση της τροπολογίας και έπαιρνε θέση υπερ της θέσπισης αντικειμενικών κριτηρίων για την αναγνώριση «καθηγητικών σχολών». Ακόμη, ομάδα καθηγητών πληροφορικής δημιούργησε ειδικό blog με αντικείμενο την ενημέρωση και την κινητοποίηση του κλάδου. Οι καθηγητές πληροφορικής έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε δικαστικό αγώνα.

Οι παραπάνω φορείς καλούν σε ανοιχτή συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Παραθέτουμε το κείμενο πρόσκλησης της συνάντησης από τον δικτυακό τόπο της ΕΠΕ:

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία εντάσσονται νέα τμήματα στους κλάδους Πληροφορικής και την επιλεκτική αναγνώριση της παιδαγωγικής επάρκειας για τους αποφοίτους ενός μόνο εκ των δεκάδων τμημάτων Πληροφορικής ΑΕΙ και ενόψει της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων που αφορούν τις αναθέσεις μαθημάτων, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας καλεί όλους τους Πληροφορικούς του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα των ΑΕΙ σε συνάντηση προκειμένου να γίνει εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης και να προγραμματιστούν οι δικαστικές και πολιτικές κινήσεις που θα λάβουν χώρα στους επόμενους μήνες για την προώθηση των προτάσεων της ΕΠΕ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 15:00 στην αίθουσα Α22 του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στην Πολυτεχνειούπολη στο Ζωγράφου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων θα παρευρεθεί στην παραπάνω εκδήλωση, με διάθεση να ενημερωθεί και να ενημερώσει για τις πολλαπλές διαστάσεις του ζητήματος των καθηγητικών σχολών.

Υ.Γ. Για την επίσημη θέση του Συλλόγου Αποφοίτων ως προς το θέμα των καθηγητικών σχολών, σας παραπέμπουμε στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ..

Τροπολογία για καθηγητικές σχολές

Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, το τμήμα μας δε θεωρείται με βάση το νόμο καθηγητική σχολή. Το ίδιο ισχύει για όλα τα τμήματα Πληροφορικής (ΠΕ19). Την κατάσταση αυτή επιχειρεί να ανατρέψει το υπουργείο Παιδείας  με τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τα ΤΕΙ εντάσσοντας μεροληπτικά στις καθηγητικές σχολές μόνο το τμήμα Διδακτικής της Ψηφιακής Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων (το οποίο μάλιστα πρόσφατα άλλαξε όνομα σε σκέτο «Ψηφιακών Συστημάτων» στην προσπάθειά του να αναγνωριστεί ως τμήμα Πληροφορικής, όπως και συνέβη) . Η τροπολογία είναι διαθέσιμη εδώ.

Αυτό δημιουργεί μια δυσάρεστη κατάσταση για τους αποφοίτους μας (όπως και όλους τους αποφοίτους τμημάτων Πληροφορικής) καθώς οι απόφοιτοι του εν λόγω τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά θα προηγούνται στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το διορισμό στην εκπαίδευση έναντι όλων των υπολοίπων αποφοίτων Πληροφορικής (πλην όσων έχουν παρακολουθήσει ΑΣΠΑΙΤΕ).

Το θέμα έθεσαν υπόψην του Συλλόγου μας, και τους ευχαριστούμε πολύ γι’  αυτό, οι απόφοιτοι Πέτρος Χ. με e-mail που έστειλε στο Δ.Σ. και Αλέξανδρος Ρ. με σχετικό νήμα που άνοιξε στο ανεπίσημο φόρουμ των φοιτητών του τμήματος. Στο νήμα αυτό διεξάγεται ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε.

Ενημέρωσα χτες τον πρόεδρο του Τμήματος σχετικά με το θέμα αυτό. Δεν το είχε υπόψη του αλλά το κρίνει ως σημαντικό με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούν όλα τα τμήματα Πληροφορικής μόλις ψηφιστεί αυτός ο νόμος. Από Σεπτέμβρη, θα πρέπει τα τμήματα Πληροφορικής να έρθουν και πάλι (όπως πρόσφατα για το Π.Δ. που καθόρισε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων) σε συνεργασία και με την αρωγή των Συλλόγων Φοιτητών και Αποφοίτων.

Εκ μέρους του Δ.Σ. σας διαβεβαιώνω ότι παρακολουθούμε το θέμα με πολλή προσοχή, κινούμαστε για τη δραστηριοποίηση όλων των ενδιαφερομένων και θα σας ενημερώνουμε για οποιοδήποτε εξέλιξη υπάρχει. Οποιοσδήποτε απόφοιτος έχει πληροφόρηση σχετικά με το ζήτημα επιβάλλεται να τη συνεισφέρει. Τέλος, πρέπει όλοι οι απόφοιτοι να βρισκόμαστε σε επιφυλακή για προσπάθεια και αγώνες στο επερχόμενο φθινόπωρο.

Συμμετάσχετε στη σχετική συζήτηση: